Тройна епидемия от грип, Ковид и респираторен вирус очакват епидемиолозите през студените месеци. Първите заболели се очакват още през ноември. А до дни личните лекари ще получат безплатните ваксини срещу грип по националната програма за хората над 65 години. Тази година държавата е осигурила над 370 хиляди дози.

В Националния център по заразни и паразитни болести вече отчитат повишена циркулация на различни респираторни вируси.

"Надхвърля многократно всъщност разпространението дори на Ковид. Очакваме и една тройна пандемия с ресираторно синцитиален вирус, грип и Ковид", съобщи проф. Ива Хрисотва- директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Противогрипните ваксини вече са у нас. А интересът на хората над 65 години, които могат да се имунизират безплатно, е голям, пише БНТ

"Желаещите за ваксиниране са може би двойно повече от миналата година. Хората с хронични заболявания са по-активни, тъй като знаят, че противогрипната ваксина ги предпазва от тежко прекарване на грипния вирус", подчерта д-р Йордан Христов - кардиолог, общопрактикуващ лекар, УМБАЛ "Лозенец".

Октомври и ноември са най-подходящи за имунизация срещу грип.

"Ако вирусът се забави бихме могли и декември, но с по-голям риск да имаме тези 3 седмици, през които след имунизация се изгражда пълен имунитет. Ако си направим имунизация и се срещнем с дивия вирус след 5-6 дни, не можем да очакваме, че тази имунизация ще ни предпази", каза доц. Ангел Кунчев- главен държавен здравен инспектор.

Очаква се у нас да доминират грипните щамове от тип А.

"Очакваме заболяванията да са повече отколкото беше през 2020-2021 г предвид ограниченията, които бяха наложени. Основните рискови групи са деца до 5 години и по-възрастните хора", смята проф. Ива Христова.

Заболеваемостта от Ковид през последния месец се е увеличила над 7 пъти, но това не се отразява на смъртността и натискът върху болниците и интензивните отделения е минимален.

"Това, което всички очаквахме постепенно Ковид да се доближи до грипа и другите респираторни заболявания го виждаме в момента", заяви доц. Ангел Кунчев.

От сряда имунизационните пунктове в страната ще разполагат с новата еднодозова ваксина срешу Омикрон.

"Всеки до момента, който е бил ваксиниран или не е бил ваксиниран може да си постави една доза и се приема, че той е напълно защитен срещу новия вариант", каза Кремена Пармакова - директор "Опазване на общественото здраве и здравен контрол" в Министерството на здравеопазването.

Не е проблем ваксините срещу грип и Ковид да се поставят в един и същи ден.