Има нужда от реформи, държавата свръх се намества, коментира д-р Николай Болтаджиев пред Би Ти Ви. Според него болниците са стопански предприятия, а на здравеопазването трябва да се гледа като на сфера, в която трябва да се инвестира. По думите му милиони изтичат в Турция. Имаме свръх държавна регулация. Касата е по-политизирана от министерството, тя разпределя едни бюджети. В момента й се вмениха още функции - тя стана второ министерство. Тя е излишна вече, айде да закрием едното министерство, каза той.

 Парите всяка година нарастват, но удовлетвореността не е на лице. Не може да строим болница до болница. Не може да имаме два пъти повече легла в сравнение с 40 години. Държавата трябва да влезе в ролята на автор на модела, на контрольор. Държавата е абдикирала напълно, коментира д-р Мими Виткова. 

Здравната система е елемент от държавната сигурност на една страна, заяви тя.

Здравната каса се занимава с политика, пациентът е отстрани, категоричен бе Болтаджиев.

От 46 до 48% от разходите са от джоба на пациента, каза Виткова. Всяко търговско дружество само определя политиката си, обясни Виткова.

Колкото повече конкуренция има, толкова по-добре за пациента, заяви Болтаджиев.  По думите му има най-голяма смъртност в Европа от лечими заболявания, което означава, че системата ни е зле. Всяка година България намалява с 50 хил. души, това добре говори какво ни е здравеопазването, каза той.

Третият най-голям бюджет в държавата е на здравеопазването, каза Виткова.  Проблемът е най-вече в политическите партии у нас.