Всеки ден и във всеки сезон – слънцезащита с висок фактор – това е правило номер 1

След като жената прехвърли 40-те, започват един куп промени в организма. Хормоналните изменения често се превръщат в сериозен проблем, който засяга включително и външния вид. Затова може да се каже, че истинското стареене на кожата на лицето стартира горе-долу в този период. Колкото по-рано започнете да се грижите за кожата си осъзнато и си изградите стабилна рутина, толкова по-малко видими ще са следите на времето. В основата на добрата грижа са слънцезащитата, добрата хидратация, питателната диета и здравословният начин на живот.

Ето най-важното от грижата за кожата след 40-годишна възраст.

Сутринна рутинна грижа

Използвайте лек почистващ препарат за лице

Много жени забелязват, че кожата им започва да става по-суха от средата на 40-те до края на 40-те, когато наближават менопаузата. В същото време разчитат единствено на хидратиращия си крем за овлажняване на лицето. А хидратацията започва да се случва още с измиването сутрин. Използвайте нежен, успокояващ почистващ препарат, за да отстраните остатъците, които може да са се натрупали през нощта. Също така вечер, преди да посегнете към вечерната рутина, измийте със същия хидратиращ лосион лицето. Може да направите почистване и в две стъпки, като включите в рутината си олио за почистване и/или мицерална вода.

Никога не пропускайте овлажнител

Това е възрастта, в която трябва да се заемете сериозно с хидратацията, така че помислете за по-плътен овлажнител. Разбира се, до голяма степен зависи и от типа на вашата кожа, защото жените с по-мазна кожа имат нужда от по-лек хидратант, а тези със суха и нормална – от по-плътен и богат. Може да се наложи чрез проба - грешка да установите кои препарати действат най-добре на вашата кожа. Също така имайте предвид, че през лятото се нуждаете от по-леки кремове, докато през студените месеци е важно да заложите на по-плътни и богати. Хидратацията може да постигнете не само с крем за лице, но и с помощта на серум, ампула, тоник и т.н.

Използвайте слънцезащита всеки ден

Една от основните причини за стареене на кожата ни са UV лъчите. Затова слънцезащитата е и най-доброто средство да съхраните млад и сияен вид на лицето си. Погрешно е схващането, че слънцезащита трябва да се ползва само лятото и само навън, защото слънцето има постоянен достъп до кожата ни и я уврежда целогодишно. След 40 ползвайте слънцезащита с висок фактор всеки ден, като през по-слънчевите дни, дори да сте изцяло затворени вътре, трябва да я подновявате поне 1-2 пъти на ден. Може да си купите слънцезащитен стик, пудра или спрей, които да носите в дамската си чанта навсякъде с вас. Има модерни продукти, които са специално създадени да седят добре дори и върху грима.

Внимавайте каква слънцезащитна козметика ползвате. По възможност гледайте да не съдържа алкохол, парфюм и октокрилен. Минералната слънцезащита е чудесен вариант. 

Нощна рутинна грижа

Ексфолирайте 2 или 3 пъти седмично

Зрялата кожа изглежда малко “вяла”, защото мъртвите кожни клетки не се отделят толкова бързо, когато остаряваме. Това кара кожата да изглежда сива и текстурирана. Ексфолиацията премахва мъртвите кожни клетки и подпомага образуването на нови. Трябва обаче да се избягват абразивните ексфолианти. Факт е, че ако ръчно изтъркате лицето си, може да нарушите кожната си бариера и да увеличите чувствителността на кожата си, което е изключително трудно да бъде поправено в тази възраст.

Но редовното ексфолиране с нежен и предпазващ препарат два пъти седмично стимулира кръвообращението и да пренесе повече кислород и хранителни вещества към кожата, което води до блясък и съживяване.

Подберете внимателно нощния крем

Изберете нощен крем, пълен с подхранващи кожата хранителни вещества, които ще стимулират възстановяването на клетките, ще подобрят еластичността, ще изравнят тонуса и ще придадат свежест, за да подобрят естествения блясък на лицето ви.

Късно ли е да ползвате ретинол след 40?

Тънката кожа и бръчките са част от характеристиките на стареенето. Никога не е късно да започнете да използвате ретинол, но тъй като кожната бариера е по-тънка през 40-те години, той ще направи кожата по-чувствителна. Ако решите да опитате с това изключително ефективно антиейдж средство, го въведете бавно и търпеливо. Наблюдавайте състоянието на кожата си и ако тя започне твърде много да съхне и да се бели, спрете за няколко дни или седмица. Задължително за ползването на ретиноиди е перманентното предпазване със слънцезащита!

Ако не ви се рискува с ретинол, може да опитате с една от неговите алтернативи – бакучиола, или пък с шипково масло.

Време е да включите и масла

След 40-те транспортната функция на вашата лимфна система ще започне да се забавя. И тъй като тя е отговорна за изхвърлянето на токсините, може да забележите повече подпухналост около очите и бузите.

Така че опитайте да масажирате кожата си с регенериращи масла всяка вечер като последна стъпка, преди да заспите. Използвайте върховете на пръстите си, за да подобрите кръвообращението в кожата си. Чудесна идея е да включите в рутината си и фейс йога. В комбинация с натурални и богати на минерали и витамини масла тя ще спомогне да задържите кожата си еластична и бляскава.

Още нещо...

Здравословният начин на живот също е от огромно значение за здравата и хубава кожа. Тютюневият дим съдържа токсини, които водят до матов и сух тен, загуба на стегнатост на кожата, преждевременни линии и бръчки. Уверете се, че ядете много плодове и зеленчуци, протеини и здравословни мазнини. Водата е също важна – по 2 литра на ден.

Дори и да използвате най-добрите, най-скъпите, клинично доказани продукти за грижа за кожата, те няма да работят, ако посягате към тях от време на време. Постоянството е ключово. Може да посетите дерматолог, за да определите най-добрата рутина за вас и да я осъществявате всеки ден.

И не на последно място, усмихвайте се! Казват, че усмивките правят бръчки, но не ги слушайте. Няма по-красива от щастливата жена. Бъдете красиви!