Причините за смъртта на родилката в Русе може да са много. Предварително не мога да се изкажа. Моментално се реагирали. Информирах се съобщенията. Не се наемам да коментирам лични съобщения“.

Това заяви в предаването „Защо, господин министър“ служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, след като 29-годишна родилка почина в Русе на 23 май.

Операцията е протекла нормално, но на сутринта състоянието на майката рязко се е влошило. На следващия ден родилката умира.

„Медицински надзор проверява как се спазват медицинските стандарти и как е извършена медицинската дейност. Това е оторизираният орган. Това е ужасна трагедия. Знам какво е на колегите, знам какво е и на близките. Надявам се до края на седмицата да имаме резултат“, обясни министърът.

„По стандарти всеки човек, който е опериран, остава 24 часа за наблюдение. Наблюдава го денонощно медицински екип. Спазено ли е това – чакаме резултатите от проверката“, добави той.

„Теренът, който избрахме и подписахме подробен устройствен план, е най-подходящ. Теренът разполага с 12 декара естествен парк. Теренът е на 20 минути от Сердика. Мястото е комуникативно и с добър достъп - има отделен вход за пациенти, отделен за линейки. Ще бъде изграден хотел, ще има рехабилитационен център“, каза министърът за детската болница.

„Искаме да направим една модерна болница, а не една поредна болница в София“, добави Меджидиев пред БТВ.

Болницата е обект от национално значение с приоритетно финансиране. До две години и половина болницата трябва да бъде изградена, каза още служебният министър на здравеопазването.

Много хора, които имат нужда от лекарства за диабет или астма, нямаха достъп до медикаментите.

„Няма детски антибиотици в Европа. В България успяхме да осигурим количества. Ще имаме доставка от 27 хил. опаковки Пулмикорт. Предстои и доставка на Оземпик“, уточни Меджидиев.

„Подсигурени сме дори и да се подпише удължаване на държавния бюджет. Ние сме подсигурили финансов ресурс, за да се увеличат детските пътеки. Държавата е подсигурила пациентите със средства за лечение. Ако в Народното събрание се гласува бюджета на НЗОК, ще има повече средства за децата“.

„Финансирането на клиничните пътеки се осигурява чрез НЗОК и контролът е оттам, а не от Министерството на здравеопазването. В кардиологичните клиники постъпват хора с тежки състояние. Когато един лекар оперира такъв човек, лекарят остава за наблюдение. Може да се наложи в следващите дни пак да го оперира. По НРД лекарят няма как да направи операция по същата пътека. Аз като лекар съм оперирал детенце четири пъти за четири дни. Лекарят цели пациентът да е здрав“.

„Има проверка на НЗОК, установила нарушение. След това болницата обжалва, като съдът казва, че няма нарушение. Аз мога да съм много усмихнат и симпатичен, но не искам да казвам колко проверки на болници са направени дори и за дребни случаи“, посочи министър Меджидиев.

Спешна помощ по въздух

Първият медицински хеликоптер ще дойде на 15 декември. До 15 дни ще приключи процедура, след която могат да пристигнат хеликоптери на лизинг. Те ще могат да летят до края на месец юни, обясни той.

Пура на заседание на ВСС

РЗИ се е самосезирала и ще направи проверка на главния прокурор Иван Гешев заради пушенето на пура по време на заседание на Висшия съдебен съвет.

„Обикновено се налагат парични глоби. Не се интересуваме кой и каква личност е. Когато имаме сигнал, взимаме мерки“, уточни министърът на здравеопазването Меджидиев.