• Формулата, измислена от учените в “Кеймбридж”, е силно усвоима от тялото - тя е комбинация на ликопен със суроватъчен протеин, който имитира ефекта на естествено приготвени домати в зехтин
  • Всяка капсула съдържа еквивалент на килограм варени домати

Може ли скромният домат да крие тайната за по-здраво сърце?

Учени от Университета в Кеймбридж и техни колеги от други престижни институти отговарят утвърдително.

Темата стана актуална, когато изследователите се убедиха, че по-малко хора в страни със средиземноморски начин на хранене, базиран на много зеленчуци, плодове, бобови растения, страдат по-рядко от сърдечносъдови заболявания като инсулти и инфаркти.

В същото време

във Великобритания около 8 млн. души живеят с някакво сърдечно заболяване

Проблеми като коронарна болест на сърцето и мозъчни кръвоизливи причиняват една четвърт от всички смъртни случаи сред британците, включително гибелта на 50 000 души под 75 г. годишно.

След по-задълбочени изследвания специалистите установяват ролята на ключов елемент от трапезата на хората по Средиземноморието - повишената консумация на ликопен. Това е антиоксидантен пигмент в доматите, който им придава великолепния червен цвят. Готвенето на доматено пюре със зехтин, както правят южните европейци, улеснява усвояването на ликопена от тялото. Загряването на доматите помага на този каротиноиден пигмент да излезе от тях, а зехтинът подобрява асимилацията на мастноразтворима молекула от организма.

Но яденето на достатъчно сготвени по този начин домати всеки ден невинаги е възможно. Въпреки добрите ни намерения последните данни от британско национално проучване показват, че над половината от възрастните в страната не ядат достатъчно плодове и зеленчуци и консумацията им е по-ниска от тази на европейските съседи.

При това, с напредването на възрастта се увеличава оксидативният стрес в тялото. Той възниква, когато молекулите, наречени “свободни радикали”, се натрупат и започнат да атакуват здравите клетки.

Такъв стрес води до фатални сърдечносъдови заболявания, диабет, атеросклероза, високо кръвно, рак и др.

Този проблем и нуждата от поддържане на здраво сърце накараха учените от компанията за здравословни хранителни добавки FutureYou Cambridge да се заемат с изследвания по темата. Те установяват, че ликопенът е труден за усвояване от организма и не е „бионаличен“ - т.е, което се приема през устата, не може да се абсорбира добре и да се използва от тялото.

Така се стига до разработката на “доматено хапче” лактоликопен на базата на изследвания, проведени от водещи научни центрове по света, включително Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust. Уникалната формула на хапчето е силно усвоима от тялото.

Тя е постигната чрез комбиниране на ликопен със суроватъчен протеин, който имитира ефекта на естествено приготвени домати в зехтин, обяснява д-р Мириам Ферер, която е сред авторите на откритието. Включени са тиамин и селен за укрепване на сърцето и защита от оксидативен стрес.

За оценка на препарата Университетът в Кеймбридж прави тест на хора със сърдечносъдово заболяване и на здрави доброволци.

След 2 месеца ежедневно вземане на добавката гъвкавостта на артериите при болните е възстановена до нива, сходни с тези на здравите. Тяхното състояние се подобрява с 53% в сравнение с това на хора, които не са приемали лактоликопен. При тях е констатирано

и сериозно смъкване на високия холестерол

Всяка капсула съдържа еквивалент на килограм варени домати и осигурява 7 мг ликопен. Заради този мощен антиоксидант на доматите се приписват още ред ползи като профилактично действие срещу рак, чернодробни проблеми, различни възпаления, роля в засилване подвижността на спермата и др.