Слънчогледовите семки са един от най-разпространените видове семена. Това е и причината да не им обръщаме толкова сериозно внимание. Много хора ги възприемат като обикновена занимавка по време на разходка в парка, на футболен мач или просто когато гледат телевизия. Но слънчогледовото семе всъщност е изключително здравословно. То ще ви изненада с многобройните си неочаквани ползи.

За здрава и красива кожа

Слънчогледовите семки са изключително полезни за кожата. Те са много богати на витамин Е, който е един от най-мощните антиоксиданти за сияеща, млада и свежа кожа. Той има свойството да предпазва от слънчевите лъчи, да ускорява обмяната на кожните клетки и тяхната регенерация и да забавя стареенето.

Мощни противовъзпалителни свойства

Витамин Е в слънчогледовото семе има много силни противовъзпалителни свойства. Той намалява уврежданията в кожата, акнето, но и действа противовъзпалително във всички тъкани в организма. По тази причина, както и заради наличието на мастни киселини в слънчогледовите семки, те намаляват холестерола, кръвната захар и дори потискат симптомите при някои хронични заболявания, като ревматоиден артрит, астма, пише Bgonair.