След 3 години пандемия следва равносметка и тя се вплита много неприятно в реалностите на деня в момента. Имаме 4 пика на удвоена смъртност в периода 2020-22. Първите два можеха да се ограничат с по-сериозни мерки срещу публични събирания, последните 2 - с ваксинация. В България починаха 2 до 3 пъти повече хора, отколкото в другите държави, причина е и доста слабата ни здравна система, която трябваше да пазим. 1.5% от населението си отиде ненужно. Десетилетия ще берем плодовете на дългия Ковид.

Каква е равносметката за:

- приказките за сухите пръчки - да, изгоряха, много от тях не знаеха, че са такива, просто изтеглиха лоши карти от генетиката

- безсмислието на маските - държави с носене на маски боледуваха двойно по-малко. Ние им се смеехме.

- неефективността на ваксините - ваксинирането намали многократно смъртността и последствията от Ковид в цял свят. У нас бяха "ваксите" и "бъркочите".

- всички ще го изкараме - изкараха го много, в добре ваксинираните общества по-леко и с по-безобидни варианти. У нас с най-тежките варианти.

Сайтовете, както и организациите, които пропагандираха антивакс и конспиративни тези, саботирайки мерките срещу пандемията и разделяйки обществото (@ъзраждане, 7/8 (и ИТН), АБВ, техните послушни пионки-учени и безчетни сайтове със странни имена) съмнително се доближаваха до руски хибридни структури. "Защо им е на руснаците" беше въпросът, на който всички не можехме да отговорим. След началото на войната в Украйна същите сайтове започнаха да бълват антиукраинска и пропутинска пропаганда и можахме да отговорим - разделянето на обществото, насаждането на недоверие в институциите и неподчинение, смъртта в особено големи размери имаше за цел да нанесе максимално разделение и щети в Европа в навечерието на руската агресия.

Дано да сме поумнели от събитията. Една част от България поумня и се сплотихме, станахме приятели и съмишленици. За другата мога да кажа, че просто се радикализира.