Лекари от отделението по съдова хирургия към Университетската болница "Медика" в Русе организират скринингови прегледи на 10 декември тази година, свързани с ранното откриване на съдови заболявания. Това съобщи административният директор на лечебни заведения "Медика" Алис Муртезова, цитирана от БТА.

По думите й застудяването и големите температурни колебания водят до промяна на концентрацията на кръвта, склонност към повишаване на кръвосъсирването и спазми в съдовете. Това са основните фактори, поради които сърдечно-съдовите заболявания зачестяват през зимата.

Ограниченото движение и консумацията на по-тежка храна, наситена с животински мазнини, също допринасят за повишаване на риска от този тип заболявания.

За разлика от летните месеци, когато се изявяват предимно венозните патологии, през зимата специалистите забелязват зачестяване на артериалните заболявания – тромбоемболии, инфаркт и инсулт.

"Голяма част от тези заболявания са предотвратими, а навременното лечение намалява остатъчните усложнения за организма", обясни Муртезова.