Около 20 процента от пълнолетното население у нас признава, че е търсило лекарска помощ заради кардиологични проблеми и/или диабет. Това сочат данните от проведено социологическо проучване по поръчка на Дружеството на кардиолозите в България, съобщи днес на пресконференция във Варна по повод Световния ден на сърцето - 29 септември, председателят му проф. Асен Гудев. Той уточни, че това не е класическото епидемиологично проучване, което се прави в медицината, пише сайтът Дир.

Допитването е проведено като телефонно интервю между 17 юни и 3 юли с представителна извадка за пълнолетните жители на страната, каза директорът на Центъра за анализи и маркетинг, който е провел сондажа, Юлий Павлов. Той се включи онлайн в пресконференцията. Павлов уточни, че са интервюирани 9835 души.

Данните от допитването сочат, че 79.6 процента от анкетираните не са регистрирали сърдечно-съдови проблеми и нямат диабет. Останалите 20.4 процента са споделили или за сърдечно съдов проблем, или за диабет, или и двете. Тези, които декларират, че имат проблем, имат добра здравна култура, нагласа да се лекуват, каза Павлов. Той допълни, че когато е изчисляван процентът спрямо цялото пълнолетно население, агенцията се е базирала на данните на НСИ към края на миналата година или на база около 5.6 милиона души. Той допълни, че след две години изследването ще бъде повторено, за да се види какъв е трендът.

Проф. Гудев каза още, че най-честият кардиологичен проблем е артериалната хипертония. За това са съобщили 50 процента от хората, които имат някакъв кардиологичен проблем.

По думите му смъртността от сърдечно-съдови заболявания продължава да бъде много висока в цял свят. По думите му това води до намалена продължителност на живота и до повишаване на инвалидизацията.

Всяка година в Европа 1 800 000 умират от сърдечно-съдови заболявания, или "изчезва" един град, колкото София, посочи проф. Гудев.

Индиректно проучването у нас потвърждава тенденцията, която отдавна е факт - че у нас преждевременната смъртност, преди 65-годишна възраст, е доста висока.