За хората, които са изложени на риск от заразяване с маймунска шарка и са получили една доза от ваксина срещу заболяването, изглежда има значително по-малка вероятност да се инфектират, обявиха здравните власти в САЩ, цитирани от Асошиейтед прес, АФП и БТА.

Според тях втора доза ще осигури пълна защита.

За първи път служители в сферата на общественото здравеопазване съобщават за въздействието на препарата "Джинеос" ("Jynneos") върху маймунската шарка - вирус, който се разпространява предимно сред мъже, които имат сексуални контакти със заразени представители на същия пол.

"Тези нови данни ни дават известно ниво на предпазлив оптимизъм, че ваксината работи по предназначение", каза директорката на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията Рошел Валенски.

Около 800 000 първи и втори дози от препарата са предоставени в цялата страна на хора, за които се смята, че има висок риск от заразяване с вируса, каза Боб Фентън, национален координатор на Белия дом за действия срещу маймунската шарка.

Няма убедителни научни данни, които да доказват ефективността на ваксината срещу маймунска шарка.

Според новите данни на Центрове за контрол и профилактика на заболяванията при неваксинирани мъже на възраст между 18 и 49 години, за които се смята, че отговарят на условията за ваксина, има 14 пъти по-голяма вероятност да се заразят с маймунска шарка, отколкото тези, които са получили една доза поне две седмици по-рано. Данните са от 32 щата и обхващат периода между 31 юли и 3 септември.

Лабораторните изследвания все пак показват, че най-високото ниво на имунитет срещу вируса се достига, след като хората получат втора доза от ваксината, което е "наистина важно", подчерта Валенски.

САЩ са сред водещите в света по брой на заразени с маймунска шарка. Досега са докладвани повече от 25 000 инфекции с вируса, който може да причини обрив, треска, болки в тялото и втрисане. Първият случай бе констатиран през месец май т.г.

В последните седмици броят на инфектираните с маймунска шарка в САЩ намалява.