След менопаузата обаче рисковете от кардиологични заболявания са еднакви при двата пола

Младите жени имат по-здраво сърце от мъжете, твърди руският проф. Роман Шахнович, водещ изследовател в Катедрата по спешна кардиология към Националния медицински по кардиология "Чазов" в Москва. В дълго интервю пред Лента.ру специалистът обяснява на какво се дълги това предимство.

На въпрос кой боледува по-често от сърдечни заболявания - мъжете или жените, кардиологът отговаря, че ако говорим за исхемична болест на сърцето, това са мъжете. Причината е в хормоналния фон.

Жените имат естроген. Мъжете също, но в много по-малка концентрация. Естрогенът и другите женски хормони предпазват от развитие на атеросклероза. Но тази защита е до определена възраст. След менопаузата здравето на жените не се различава много от това на мъжете. С разлика от десет години двата пола започват да страдат от едни и същи сърдечни заболявания.

Кардиологът допълва, че и мъжете, и жените са еднакво засегнати от хипертония.

„Да си жена има не само трудности, но и предимства. Навсякъде по света жените живеят по-дълго. Като цяло те са по-устойчиви на различни заболявания“, подчертава проф. Шахнович.