Здравните власти пуснаха мобилното приложение "еЗдраве". Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и председателя на УС на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, „Информационно обслужване“ АД представиха мобилното приложение „еЗдраве“ днес по време на пресконференция.

Приложението осигурява достъп на потребителите до личното им пациентско досие и вписаните в Националната здравноинформационна система електронни прегледи, направления, рецепти, ваксини, резултати от лабораторни изследвания и др, обясни здравният министър.
"Чрез това досие всеки ще може да проверя предписаните си лекарства", каза Меджидиев.
Според него пациентите ще виждат изписаните му медикаменти, а в аптеката ще може да показва рецептата и чрез сканиране на кода да бъде разчетена.
Имаше критики, че сме спирали електронизацията, това не е така, каза министърът. Той обясни, че с изписването на хартиена рецепта, съответният фармацевт изпълнявайки я, става електронна.
Твърдо сме зад изписването на хартиена рецепта, изказа отново позицията на лекарите председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Имаме много данни със случаи, в които пациенти пият лекарства без рецепта, но имат кръстосани реакции с други медикаменти, изписани по лекарско предписание. Това означава, че и тези хранителни добавки например, ще трябва да са в електронното досие, обясни Маджаров.
От Информационно обслужване представиха мобилното приложение, в което има няколко секции - прегледи, направления, ваксини, рецепти и резултати. В секция "прегледи" има какви прегледи са извършени. В секция "резултати" може пациентът да види дали резултатите от кръвната му картина са в норма, а ако не са, системата му показва къде има проблем.
В "рецепти" пациентът отваря рецептата, която му е предписана

Чрез мобилното приложение пациентът може да отиде в аптеката и там да сканират кода на рецептата, уточни Борис Костадинов от Информационно обслужване.