От 20 години се проучват начини за по-добра борба със заплахата, пренасяна от кърлежи

Лаймската болест е нарастващ проблем, като случаите се увеличават, а затоплянето на климата помага на кърлежите да разширят своето местообитание. Докато ваксина, предпазваща кучета, отдавна е на разположение, единствената инжекция за хора беше изтеглена от пазара в САЩ през 2002 г. поради липса на търсене, оставяйки хората да разчитат на спрейове против насекоми и тестване на кърлежите.

Сега "Пфайзер" и френската биотехнологична компания "Валнева" обединяват сили при разработването на нова ваксина за защита, както на възрастни, така и на деца на 5-годишна възраст от най-често срещаните щамове на лаймската болест на два континента, разказва "Евронюз".

Робърт Теруилигър, запален ловец и турист, бе първият на опашката в петък, когато започна проучването в централна Пенсилвания. Виждал е много приятели да се разболяват от лаймска болест и му е писнало да се чуди дали следващото му ухапване от кърлеж ще го зарази.

„Винаги има притеснение. Особено когато седите до дърво и ловувате и усещате, че нещо пълзи по вас“, каза 60-годишният Теруилигер от Уилямсбърг, Пенсилвания. „Трябва да си много, много внимателен“.

Какви са симптомите на лаймската болест?

Точно колко често се проявява лаймската болест не е ясно. Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ цитират данни от застрахователи, които предполагат, че 476 000 души се лекуват от лаймска болест в САЩ всяка година. Според "Пфайзер" годишните инфекции в Европа са около 130 000.

Заразата се предава от кърлежи. Инфекцията първоначално причинява умора, треска и болки в ставите. Често, но не винаги, първият признак е червен, кръгъл обрив в областта на ухапването. Ранното антибиотично лечение е от решаващо значение, но за хората може да е трудно да разберат дали са били ухапани от кърлежи, някои малки като карфица. Нелекуваната лаймска болест може да причини тежък артрит и да увреди сърцето и нервната система. Някои хора имат продължителни симптоми дори след лечение.

Как ще действа ваксината срещу лаймска болест?

Тя ще е насочена към протеин на лаймската бактерия, която присъства в червата на кърлежа. Изчислено е, че насекомото трябва да пие кръв от някого в продължение на около 36 часа, преди бактерията да се предаде на жертвата. Това забавяне дава време на антителата, които кърлежите поглъщат от кръвта на ваксинирания човек, да атакуват бактерията още при източника.

В ранните етапи на проучванията "Пфайзер" и "Валнева" съобщават за липса на проблеми с безопасността и добър имунен отговор. Най-новото изследване ще тества дали ваксината, наречена VLA15, наистина предпазва и е безопасна.

Компаниите се стремят да наемат най-малко 6000 души в райони, предразположени към лаймска болест, в североизточната част на САЩ, Финландия, Германия, Холандия, Полша и Швеция. Доброволците може да бъдат на възраст над 5 години и трябва да са изложени на висок риск - т.е. да прекарват много време в райони, заразени с кърлежи, както правят туристите, къмпингуващите и ловците.

По какво се различава тази ваксина от по-старите?

Този нов кандидат е различен от предишната ваксина срещу лаймска болест, която GlaxoSmithKline изтегли от пазара през 2002 г. на фона на противоречия и ниски продажби.

С около 75% ефективност, старият препарат получи слабо одобрение от експертите по ваксини, не бе тестван при деца и предизвика необосновани доклади за странични ефекти, свързани със ставите.

Въпреки че новата ваксина на "Пфайзер"-"Валнева" също е насочена към протеина OspA, тя е проектирана малко по-различно от своя предшественик и също така е насочена към шест щама на лаймска болест в САЩ и Европа, вместо само към един.