На опашка или в обществен транспорт, е по-добре да оставите мобилния си телефон и да се потопите в мислите си без страх, за да спасите мозъка си, твърди ново проучване на експерти от университета в Киото, публикувано в „Джърнал ъф експериментъл сайколоджи: Дженерал“.

Хората имат уникална способност да се потапят в мислите си, но както показва новото проучване, те изобщо не го оценяват и не разбират колко важно, а и приятно, може да бъде просто да мислиш, да мечтаеш, да фантазираш. Това обяснява защо мнозина, попадайки в ситуация на изчакване и принудително бездействие, предпочитат да се „заровят“ в телефона, друго електронно устройство или по някакъв начин да се разсеят, вместо да се затворят в себе си “, казва Ая Хатано от университета в Киото, водещ автор на изследването.

Хатано и нейните колеги провеждат серия от експерименти, включващи 259 доброволци. Целта на изследователите е да сравнят възприятията на участниците за това колко дълго би им харесало просто да останат сами с мислите и преживяванията си, предава БТА.

По време на първия експеримент всеки от участниците прекарва 20 минути сам. Забранено им е да правят нещо разсейващо, като използване на смартфон, четене или разходка из стаята. В хода на друг експеримент, условията за оставане насаме се променят - участниците могат да бъдат в голяма зала или малко тъмно пространство, продължителността също варира.

Въпреки това, всеки път се оказва, че хората получават много повече удоволствие от потапянето в себе си, отколкото предполагат.

Тези резултати са особено важни в днешния свят, когато всички сме претоварени с информация и можем да бъдем разсеяни по всяко време, каза Ку Мураяма, съавтор на Хатано.

„В наши дни е невероятно лесно да убиеш времето. В автобуса на път за работа проверявате телефона си, вместо да се изгубите в блуждаещите си, прескачащи мисли. Избирате телефона, защото очаквате просто да бъде твърде скучно да мислите. Тази прогноза обаче може да е грешна и вие губите възможността да си прекарате добре без помощта на външни стимули “, обясни Мураяма.

Тази пропусната възможност може да ни струва скъпо, защото проучванията показват, че именно по време на такова свободно потапяне в себе си можете да намерим смисъл и цел в живота си, в тези моменти се събужда творческото мислене и на ум идват решения на стари проблеми, добави Мураяма.

Иначе мозъкът ни се „учи“ да мързелува. Без възможности за търсене на решения на различни предизвикателства, рискът от Алцхаймер също нараства, добавят учените.