През лятото без значение къде се намираме и какво правим винаги пием по нещо, защото заради високите температури организмът се нуждае от повече течности. Оказва се обаче, че много от напитките, с които си мислим, че утоляваме жаждата, са опасни за здравето, съобщава Радио Китай.

1. Вода от хладилника

През лятото много хора имат навика да пият студена вода или други напитки от хладилника, за да се почувстват по-добре през летните горещини. Макар и това временно да създава усещане за прохлада, всъщност ефектът е обратен. Веднага след изпиването на студената напитка температурата на тялото се понижава, а порите се свиват. Така горещината от тялото няма как да излезе навън и се увеличава опасността от топлинен удар. Освен това студената вода е вредна за зъбите и може да предизвика кървене в устата, както и стомашни спазми и диария.

2. Подсладени и газирани напитки

Разнообразието от подсладени и газирани напитки на пазара е огромно. Всички те съдържат захар и това е причината да са любими на мнозина. Но попадайки в тялото, тези захари нарушават водния баланс и предизвикват още по-силна жажда. Освен това могат да се превърнат в причина за натрупването на мазнини и увеличаването на теглото. Подсладените и газирани напитки съдържат и не малко подобрители и оцветители, които също са вредни за здравето. Следователно през лятото това е най-нездравословният начин за утоляване на жаждата. Затова е по-добре да ги замените с фрешове и смутита.

3. Изстинал чай

Твърди се, че през лятото е най-добре да се пие зелен чай, защото той има свойството да разхлажда организма, утолява жаждата, насърчава секрецията на течностите, неутрализира отровите, повдига настроението. Но за някои топлите напитки през горещия сезон са просто кошмар. Затова предпочитат да запарят чая, да го оставят настрана, да го изчакат да изстине и да го изпият, когато почувстват жажда, защото така им се струва по-ароматен.

По принцип чаят е полезен за здравето, но когато изстине в него се утаяват вещества, които увеличават риска от образуването на камъни. Освен това витамините и другите полезни елементи в него отдавна вече ги няма. Изстиналият чай е по-тъмен на цвят, защото полифенолите, които се образуват като резултат от окисляването, са много повече. Пиенето на такъв чай не утолява жаждата, а напротив, усилва я и създава рискове за здравето.