Добри хора дариха средства за операция на бежанка от Украйна. Това бе съобщено във фейсбук група за украинските бежанци в Благоевград.

От около 1 месец в града живее семейство от 11 души, от гр. Мариупол. На 11 април къща им е била разрушена с три снаряда, а най-възрастната жена се оказала под разрушената сграда. Тя оцелява, но психологическата травма е голяма. "Те веднага се опитват да напуснат града. Многократно са обстрелвани, но успяват! В гр. Мангуш правят снимка на крака на жената и се оказва, че има много възпалени стави. Благодарение на добри хора се закупуват обезболяващи и най-накрая семейството пристига в България. От около месец те живеят в Благоевград. Тук изписват на жената лекарства, които помагат, а общината им предоставя социално жилище, но поради предишни заболявания и новата травма докторът препоръчва смяна на една от ставите. Цената на операция е 6000 лв.", пише администраторката на групата Савина Топурска.

По време на Световния ден на бежанеца семейството се свързвало с нея за помощ и по съвет на друг доброволец, Мария Качарава, се обърнали към доброволци от цялата страна. "Веднага се отзова Наталка Еллис от Пловдив, която е една от най-борбените жени, до които се докоснах в последно време! Само за 4 дни тя успя да събере необходимата сума от дарители от гр. Пловдив!
Днес семейството от Мариупол отправя благодарности към всички отворили сърцата си! Съвсем скоро очакваме и нов член в тяхното семейство! Сърдечни благодарности към всички!", допълва Савина.

Наталка Еллис пък от своя страна също отправи благодарности към дарителите: "Приятели, Вие сте невероятни хора!!! За половин деня събрахме необходима сума!!! Прегръдки от мен! Вие спасихте здраве на една жена и дадохте Надежда на хиляди хора!!!"

Разрушената къща на семейството в Мариупол.
Разрушената къща на семейството в Мариупол.