Инсулиновата резистентност е последен предупредителен сигнал да направим промени в начина на живот - здравословно хранене и движение

Ширят се редица митове за диабета, които често се съобщават като факти. Тези погрешни представяния на заболяването могат да бъдат вредни и да влошат прогнозите за добър контрол на състоянието.
Най-голямата заблуда е, че когато му открият гранични стойности на кръвната захар, човек задължително е тръгнал към диабет и нищо не може да направи срещу “съдбата”. Науката казва друго: най-доброто лечение на диабета е той да бъде “лекуван”, преди да започне и състоянието на преддиабет дава голяма, но последна възможност да се действа за постигане на целта. Преди това е имало други полезни ходове за превенция, които са били пропуснати. Но и при инсулинова резистентност и гранично повишена кръвна захар трендът може да се обърне в посока надолу.

За инсулинова резистентност се говори, когато
клетките
на тялото
не реагират
правилно на
хормона инсулин

Тя е движещият фактор, който води до преддиабет, диабет тип 2, гестационен диабет - диабетът, възникнал по време на бременност.
Ролята на инсулина е да бъде нещо като ключ, който да отвори клетките на тялото да приемат глюкозата. Смисълът е да я използват като гориво за своята дейност на момента или да я складират като резерв под формата на мазнини.

Когато тялото загуби чувствителност за инсулина - стане резистентно към инсулин, то се опитва да се справи, като произвежда все повече инсулин.

Въпреки че точната причина за инсулиновата нечувствителност все още не е напълно разбрана, са известни факторите, които може да провокират състоянието. Един от доказаните тригери е свързан със затлъстяването. Според нови метаанализи
около 11%
от хората
с инсулинова
резистентост са
с нормално тегло

Изключенията илюстрират многофакторната генеза на преддиабета.
Съвременните изследвания показват, че инсулиновата резистентност може да се бори с методи на лечение, които намаляват количеството инсулин, което тялото произвежда. Първото, което си струва да опитаме, е
да мобилизираме естествените механизми на организма правилно да взаимодейства с инсулина.
Какво ще улесни процеса? Зеленчуците и особено тези, които не съдържат големи количества въглехидрати под формата на нишесте, са много добър избор за човек с повишен риск от инсулинова резистентност или диабет. Те са с ниско съдържание на въглехидрати и калории, но са богати на фибри и хранителни вещества, които поддържат тялото в страхотна форма.

Зеленчуците и особено тези, които не съдържат големи количества въглехидрати под формата на нишесте, са много добър избор за човек с повишен риск от инсулинова резистентност или диабет. Те са с ниско съдържание на въглехидрати и калории, но са богати на фибри и хранителни вещества, които поддържат тялото в страхотна форма.

-  Стремете се да не пълнеете, ако вече сте с наднормено тегло - отслабнете със здравословна диета
-  Хранете се балансирано, избягвайте т.нар. празни калории от продукти с високо съдържание на захар
-  Бъдете физически активни, движете се - всеки ден поне 30 минути мускулни усилия са естествен регулатор на кръвната захар
- Избягвайте да трупате хроничен стрес - продължителното поддържане на психическо напрежение по хормонален път улеснява “разбиването” на ключалките на клетките и “ключът” превърта, без да ги отключва
- Лекувайте състояния, които може да увеличават риска за инсулинова резистентност. Сред тях най-масови са синдромът на Кушинг (свързан е с повишена продукция на хормона на стреса кортизол от надбъбречните жлези) и поликистозата на яйчниците.

Изследователите са забелязали също така, че инсулиновата резистентност се среща при хора, които имат
високи нива
на инсулин и на
възпалителни
маркери
в кръвта,
затлъстял
черен дроб
и панкреас
Първоначално инсулиновата резистентност не дава никакви симптоми. Признаци започват да се появяват едва след като състоянието доведе до вторични ефекти като по-високи нива на кръвната захар. Когато това се случи, може да се появят поотделно или в различни комбинации оплаквания:

- умор

- постоянен глад

- трудна концентрация, наричана и мозъчна мъгла

- загуба на талия от натрупване на мазнини около вътрешните органи

- хипертония

- високи нива на холестерол.
Ако инсулиновата резистентност се развие в напреднал преддиабет или диабет тип 2, симптомите ще включват повишени нива на кръвната захар и повечето от класическите симптоми на захарния диабет.