Клип във фейсбук за ваксини с изтекъл срок на годност, споделен от Костадин Костадинов, предизвиква силен гняв сред някои потребители

Срокът на годност на ваксините на "Пфазер"/"Бионтех" е удължен с три месеца по решение на Европейската агенция по лекарствата. Тя е променила разрешението за употреба на ваксината Comirnaty. Това съобщи в профила си във фейсбук бившият здравен министър Костадин Ангелов.

Ето и целия му пост:

Внимание!!!

До всички български граждани:

През последния час получих стотици съобщения, свързани с ваксината на Пфайзер.

Хората са притеснени, че флаконите, с които се ваксинират, са с изтекъл срок на годност.

Уточнявам следното:

Още през септември Пфайзер/БиОНтех получиха одобрение от Европейската агенция по лекарствата за промяна в разрешението за употреба на ваксината Comirnaty. ЕМА удължи срока на годност на ваксината с 3 месеца. Решението е валидно за целия ЕС, не само за България.

Удълженият срок на годност е записан и в кратката характеристика на продукта.

Безхаберието на Стойчо Кацаров доведе до поредна паника сред българските граждани!

Тази информация трябваше да бъде съобщена на специална пресконференция, на която да участват министър и експерти от ИАЛ и ЕМА.

Вместо това тя беше съобщена мимоходом и заметена под килима.

Там, където свършва информацията, започва конспирацията.

А за липсата на напоителна информация и обяснение по конкретния казус е пряко отговорен министърът на здравеопазването.

Вместо това Кацаров предпочете да разпусне Националния ваксинационен щаб!

По-рано из фейсбук плъзна видео, излъчено на живо в профила на най-големия противник на мерките и ваксините лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той призовава: "Споделете, за да научат повече хора за поредното престъпление срещу българския народ!" В клипа жена отива да се ваксинира и я предупреждават, че срокът е изтекъл през септември, но има официално разрешение за употреба на ваксината. Жената се отказва. 

Клипът има към 80 хиляди гледания и 1200 коментара за 5 часа. Част от постовете са панически, в други наричат властите "убийци". Има и хора, които казват, че информацията е официално съобщена. Цитира се шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, който съобщава на 4 октомври по БНТ, че европейската агенция по лекарствата ЕМА удължава срока на ваксините.