Процентът на умрелите от COVID-19 последният месец е повече от умиращите през третата вълна и почти толкова, колкото през втората вълна. Болниците и интензивните отделения са пълни. В същото време от министерството се чува: „Всичко е наред, управляваме кризата“. Целият народ гледа как се управлява кризата, както с кораба, заяви по Би Ти Ви проф. Тодор Кантарджиев.

"За кораба е същото като в системата на здравеопазването, пак предишните били виновни. Чудя се като някои хора от министерството се усмихват като говорят за умрели, аз още не мога да го направя. Вече 20 месеца сме в COVID криза и през последните 6 месеца сме така – потъваме ли, издигаме ли се. Само корабът да не засенчи коронавируса или обратното, ще бъде ужасно, добави той.

"Още веднъж се доказа, че като уволниш едни и сложиш други, то пак същото става. Свидетели сме на много по-големи кризи, които се решаваха много по-лесно“, допълни професорът.

По темата за евентуални нови мерки за посещение на обществени събития и заведения с бързи антигенни тестове или сертификат за ваксинация при пълен капацитет, Кантарджиев каза: „Как си я мислят от министерството, че ще станат тези неща. Бързият антигенен тест има технологично време от 15-30 минути от взимането на материала до неговото отчитане. Опитът на западните държави е, че тестовете, които бяха в Швейцария и Германия и държавата ги поемеше, вече са безплатни само за ваксинираните.“ 

„В момента, в който приемат човек в болница и има документ, че той е ваксиниран,а е болен, трябва да се направят две много важни неща. Първо, веднага да му се вземе кръв, за да се разбере дали е ваксиниран наистина. Второ, задължително трябва да му се направи PCR тест и да се секвенира, за да не е някаква нова мутация, която заобикаля ваксините“, обясни Кантарджиев.