Сокът му е съставка на “еликсира на младостта”, известен от над 500 години

Миризмата и вкусът на чесъна се дължат на етеричното масло, което съдържа сяра. Неговите съединения убиват микроорганизмите. Това свойство на чесновия сок се засилва от наличието на фитонциди, с които се обяснява отличният му бактерициден ефект.

Съдържа още калий, калций, магнезий, натрий, фосфор. Чесънът е богат на желязо (то е повече, отколкото в червеното цвекло, например), както и на

манган, цинк, йод

и мед. Източник е на витамините С, В и ниацин. Перата на зеления чесън съдържат 5-6 пъти повече каротин и витамин С от луковиците му.

Сокът от чесън е богат и на флавоноиди, които допринасят за елиминирането на холестерола, понижават кръвното налягане и отпускат вазоспазъма. За здрави сърдечни клапи и кръвоносни съдове е добре да се хапва повече чесън. Само той

съдържа

органичен

германий,

който поддържа сърдечните клапи и кръвоносните съдове.

- Сокът от чесън може да се разрежда с вода и да се приема срещу атеросклероза.

- През Средновековието се е смятал за чудотворно средство срещу холера, чума и коремен тиф. Той убива туберкулозния бацил, патогените на холера, тиф, стафилококи и стрептококи.

- През военните години сокът от чесън и кашата от него се използват за лечение на гнойни рани, язви, изгаряния, както и за лечение на остри респираторни заболявания и тонзилит.

- С него се лекува ефикасно магарешка кашлица, гнойно възпаление на средното ухо, трихомонаден колпит.

- В Русия например отдавна използват тинктура от

чесън с водка

Това лекарство премахва камъни от бъбреците и пикочния мехур.

- При ухапване от комар е добре да се разтрие добре мястото със сок от чесън. Той неутрализира отровите и при ухапвания от змии.

- Онкологията, болестите на дихателните, храносмилателните, кръвоносните органи също се повлияват благоприятно при употреба на сок от чесън. Не е необходимо дори да се изстисква чист сок, може да се прилага чесън (както и хрян), под формата на каша.

- При хемороиди скилидки чесън се поглъщат цели и когато излизат от ректума, те изгарят болното място и ускоряват заздравяването.

- Чесънът се препоръчва

при недостиг

на витамини

- Сокът му е полезен за бързо прочистване на организма. Той стимулира апетита и отделянето на стомашен сок, подобрява чревната перисталтика и засилва уринирането.

- Етеричните масла в чесъна и неговият сок са в състояние да прочистят белите дробове и бронхите от слуз: от намачканата чеснова каша и мазнина (свинска мас, масло) се приготвя мехлем, който се втрива в раменете и гърдите при бронхит.

- Сокът от чесън премахва също отровите от човешкото тяло през порите на кожата.

- Чесновата каша може да се използва при главоболие – прилага се върху слепоочията.

- Сокът от чесън активира дейността на сърдечносъдовата система,

понижава

кръвното налягане

и стойностите на холестерола, разширява коронарните съдове.

- Използва се при лечение на тромбоза, ангина пекторис, хипертония.

- При стенокардия се използва сок от чесън с мед и лимонов сок. За литър мед се изстисква сокът от 10 лимона и се добавя кашата от

5 глави чесън

Сместа се оставя една седмица на хладно място, след което се приемат по 4 чаени лъжички веднъж дневно, бавно, с интервал от поне минута след приемане на всяка лъжичка.

- Сокът от чесън понижава кръвната захар и увеличава производството на гликоген в черния дроб. Може да се използва като помощно средство при лечението на захарен диабет.

- Известно е, че чесънът увеличава сексуалната активност, но и менструацията.

- С чесън може да се лекува ефективно и отравяне с олово.

- Сокът от чесън е част от „еликсира на младостта", който е бил известен преди повече от 500 години. Приготвя се по следния начин: С помощта на

преса

за чесън или ренде се настъргват 400 г обелен чесън, смесват се със сока от 24 лимона и се изсипват в буркан, който се покрива и завързва с марля. Сместа се разклаща преди употреба. Взима се ежедневно по чаена лъжичка, разредена в чаша преварена вода. Това е добро антисклеротично и възстановяващо средство. След 1 - 5 седмици общото благосъстояние се подобрява, ефективността се увеличава, слабостта и сънливостта изчезват.

- Сокът от чесън помага при дисбактериоза. През седмицата се препоръчва да се яде скилидка чесън на гладно сутрин 1 час преди и вечер една скилидка 2 часа след хранене. Процесите на

ферментация

в стомашно-чревния тракт ще спрат, подуването ще изчезне.

- При остеохондроза компресът от чесън помага. За това се приготвя смес от сок от чесън с водка. Втрива се във възпалените места, които след това се увиват с вълнена кърпа.

Вместо смес от сок от чесън и водка може да се използва такава алкохолна тинктура: нарязан чесън (200 г) се залива с 0,5 литра алкохол, настоява се за една седмица. Компреси се правят през нощта.

- Червата се чистят от гниещи отпадъци със сок от чесън, така се унищожава местообитанието на чревни паразити. Чесънът помага срещу червеи, лек е за дизентерия.

Клизми с чесън

се използват за изгонване на острици.

- Миризмата на чесън предпазва от заразяване с грип. Установено е, че муска от скилидка чесън по време на грипни епидемии пази от вируси.

- Известен е метод за премахване на зъбобол с помощта на сок от чесън. Чиста тънка кърпа се напоява със сок от чесън или каша от 1 - 2 скилидки чесън и с нея се увива плътно китката. Ако боли зъб от дясната страна, лекарството се нанася на лявата китка; ако болният зъб е отляво, кашата се нанася отдясно. Болката ще изчезне бързо и за дълго.