Консумацията на пълнозърнести храни намалява рисковете да се развие сърдебна болест, сочи американско проучване, цитирано от БТА.

Увеличаването им в дневното меню сваля кръвното и нивата на захарта и води до отслабване в дългосрочен план.

Учени от университета "Тъфтс" в Бостън правят сравнение на ползите от яденето на пълнозърнести храни спрямо силно рафинираните зърна.

Изследвани са 3121 души над 18 г. Измерени са обиколката на талията, кръвното и концентрацията на липиди с висока плътност, триглицериди и глюкоза на гладно.

Оказва се, че при по-голяма консумация на пълнозърнести храни спадат теглото, концентрацията на глюкоза на гладно и систолично кръвно за период от 4 г. При жените ефектът е по-изразен.

Данните от проучването са публикувани в "Джърнъл ъв нутришън".