Делта-вариантът съвсем скоро ще измести доминиращия в Европа алфа-вариант на коронавируса, посочва “Дойче веле”. Симптомите при него са по-различни. Ето какви са те:

Кашлицата, високата температура, хремата, както и загубата на вкус и обоняние са сигнали за инфекция с COVID-19. Особеността при зараза с делта е, че няма загуба на вкус и обоняние. Наред с високата температура има най-вече от главоболие, хрема и дразнене в гърлото. Разликите показват колко важно е и при най-безобидни симптоми на настинка да се прави тест.

Колко опасен е делта вариантът?

От десетките мутации вариантът делта се разпространява по-бързо от всяка друга разновидност на коронавируса. Един инфектиран заразява средно 6-7 души без имунизационна защита. С други думи, опасността от зараза с делта е двойно по-висока, отколкото при началния вариант на вируса. Британски проучвания показват, че делта се понася с 40-60% по-леко от също толкова агресивната британска мутация алфа.

Но делта има характеристики, позволяващи да заобиколи антителата, създадени след имунизация. Затова се разпространява и в държави, в които големи части от населението вече са ваксинирани поне по веднъж. Досегашните данни показват, че само напълно имунизираните могат да се чувстват до голяма степен сигурни за делта. В Англия една трета от заразилите се с делта вече са били получили първата доза от ваксината. Институтът “Роберт Кох” посочва, че ваксините в Германия гарантират защита срещу този вариант, но едва след пълна имунизация.

А дали заболяването при зараза с делта протича по-тежко, засега е рано да се каже. Във Великобритания например броят на пациентите, които се е наложило да бъдат приети в болница, се е оказал два пъти по-висок, отколкото при засегнатите от първоначалния вариант на вируса. Но както се подчертава - роля са изиграли съпътстващите заболявания на пациентите. Няма данни и за пряко увеличение на смъртността.

А от Индия вече пристигат сведения за нов вариант на коронавируса, наречен делта-плюс. Той притежавал допълнителна мутация, която го прави още по-агресивен, посочва “Дойче веле”.