Ако се изключи миокардит, тромби или сърдечна недостатъчност, повечето хора се оправят напълно.

Проявите на дългия COVID са различни в зависимост от уязвимите места на всеки отделен човек, но най-често са засегнати белите дробове, сърцето, кръвосните съдове, нервната система и мускулната годност. Ново проучване установи, че най-масовата продължителна проява по отношение на сърцето е ускореният пулс. С оплакването е свързана и най-голямата тревожност на пациентите.

Състоянието може да продължи до 4 месеца, показват резултатите от проекта DETECT. Той проследява показатели като дишане, пулс, сън на хората, които имат здравословни проблеми и след привидното излекуване от корановирусната инфекция.

Проучването се опира на

данни от мобилни

устройства

и приложение за непрекъснато измерване на физиологични и поведенчески показатели преди, по време и след като участниците са лекувани от COVID.

Така се оказва обективно установено, че възпалението във всички случаи ускорява пулса дори в покой и състоянието може да продължи до 4 месеца след формалното оздравяване. При оплаквания задължително се препоръчва ехокардиограма или изследване на сърцето чрез ядрено-магнитен резонанс.

Повишаването на сърдечната честота е по-често сред хората, които са имали кашлица, болки в тялото и задух по време на заболяването.

Някои от пациентите чувстват сърцебиене дори при ходене в дома или изкачване на няколко стъпала.

Повечето хора обаче се възстановяват без трайни увреждания на сърцето и поне засега няма основание да се подозират сериозни последици въпреки неприятното чувство от ускорения пулс.

Учените прават уговорката, че

не се знаят

дългосрочните

последици

от ускорения пулс след коронавирусната пневмония. Евентуалните проблеми ще станат видими в следващите няколко години след боледуването.

Засега прогнозите при сърцебиене по време на дългия COVID се правят на база на наличие или отсъствие на увреждане на сърцето. Ако не се установи миокардит (възпаление на сърдечния мускул), кръвни съсиреци, увреждане на кръвоносните съдове или сърдечна недостатъчност, лекарите приемат, че ускореният пулс е с добра перспектива за нормализиране.

Ако човек има симптоми от този тип за повече от 3 месеца, или те са причинени от минимални усилия, се подозира по-голям проблем и риск от трайни последици.

Използвайки ежедневното отчитане на изминаваните от пациентите стъпки, учените установяват, че

за връщане към

жизнеността отпреди

COVID на организма

му трябват 30 дни

поне. По-продължителен е периодът за възстановяване на мускулната сила и издръжливост при хората с тежко протичане на коронавирусната инфекция. И особено при тези, за които се е наложило включване на командно дишане в острата фаза.

Проследяването на часовете сън след инфекциозната фаза на COVID показва, че

безсънието, честото

събуждане и

кошмарите мъчат

преболедувалите

средно по 24 дни

Данните са само ориентир за психологическото състояние и разстройствата на настроението, които продължават много по-дълго. Конкретното проучване е много достоверно за физиологично измеримите показатели, но няма как да засече психическия баланс и постресовите ефекти от боледуването.