Маските са особено проблемни при хронични, дихателни и сърдечни болести, каза по БНТ д-р Станислав Йорданов.

„Всички маски, особено тези с високо ниво на защита, затрудняват дишането. Доказано е, че намаляват, макар и с малко, кислородното съдържание, насищането на кръвта с кислород и повишават въглеродния диоксид. За здрав организъм това може да не представлява проблем, но при пациент с хронична дихателна недостатъчност може да затрудни дишането“, изтъкна специалистът по уши, нос, гърло.

Той препоръча маските да се сменят колкото може по-често. „Ако една маска се носи доста дълго време, създава предпоставки за хронични фарингити, хреми, ларингити“, каза лекарят.

"Категорично против съм да се носят маски навън. Не виждам никаква логика, освен ако няма струпване на хора и не се спазва дистанция. А за носенето им на закрито - трябва да се съобразяваме с епидемичната обстановка. При нейно обостряне и при по-голямо струпване на хора, би било редно да ги носим", допълни той.

"Нормалният ритъм на работа се върна, върна се е и нормалната патология. Имаше изказвания, че коронавирусът потискал други вируси и наистина имаше нещо такова. Мерките за ограничаване на контактите между хората ограничиха и нормалната патология. Затова, когато срещахме пациент с оплаквания в горните дихателни пътища, мислехме, че е коронавирус. Вече не е така", каза д-р Йорданов. Сега е сезонът на алергичните ринити, поленовите алергии, хрема, дразнене в очите, допълни той.