Всяка година заболяват по 150 000 души, сред рисковете освен вредната диета и седенето е хроничният стрес.

Уролози и нефролози от 27 лечебни заведения в страната провеждат информационна кампания и безплатен скрининг за камъни в бъбреците. Проектът е по инициатива на Сдружението на пациентите с бъбречнокаменна болест,

Консултациите ще се проведат в периода от 16 юни до 1 юли. Включват се лечебни заведения от София, Пловдив, Пазарджик, Русе, Плевен, Монтана, Габрово, Благоевград, Велико Търново, Варна, Силистра, Шумен и Хасково.

Прегледите включват и ехография - част от рутинния път за диагностициране и проследяване на бъбречни заболявания. За включване в консултациите и изследването не се изисква направление, нито ще се заплаща. За записване е посочен сайтът на сдружението http://bkb.bg/. Там е обявен и пълният списък на включващите се лечебни заведения. Сред тях са и университетските Александровска болница, болница “Лозенец”, УМБАЛ - Пловдив.

У нас от бъбречнокаменната болест

страдат около

половин милион

българи, като

мнозина не знаят за болестта, докато не преживеят бъбречна криза.

Старт на националната кампания ще бъде даден с колективно пиене на вода от пациенти и медици на 12 юни (събота) в 10 часа в Клиниката по нефрология на УМБАЛ “Александровска”. Необичайното събитите цели да привлече вниманието към профилактиката на бъбречните заболявания. Редовното пиене на вода снижава риска от образуване на камъни и помага за по-лесното им елиминиране.

Заболяването засяга хора в активна възраст - между 30 и 60 години, като превес имат мъжете (10,6%) в сравнение с жените (7,1%).

По данни на здравната каса средно между 125 и 150 хиляди души годишно се новодиагностицират с уролитиаза - камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур, а кръгло 54 000 лежат в болница с бъбречна криза. Нездравословният начин на живот с

прехранване и

прекаляване със

солени храни,

обездвижване и хроничен психо-социален стрес са най-силните предшественици на уролитиазата. Към това в последната 1,5 г. се добавя ограничаването на профилактиката и доброто проследяване на заболяването.