25°C   София
 

Лекарите слагат акцент върху важността на йодната профилактика, особено за жените в репродуктивна възраст

Много често симптомите на заболяванията на щитовидната жлеза дълго са дискретни до незабележими и това е причината около 60% от страдащите да са недиагностицирани.

Щитовидната жлеза буквално дирижира метаболизма и казва колко бързо или бавно да работят мозъкът, сърцето, мускулите, черният дроб.

В България проблем с жлезата има всеки десети. В света са 300 милиона. Смята се, че около 1,6 милиарда души са в риск, като голяма част от хората не го подозират. Това съобщи Сдружението на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза в България при обявяването на инициативи в рамките на Международната тиреоидна седмица от 25 до 31 май. Фокусът тази година е върху привличане на вниманието на обществото върху важността на приема на йод от жените в репродуктивна възраст. Целта е да се ограничат случаите на дефицит на минерала при планиране на зачеване, по време на бременност, кърмене и за децата през първите им 1000 дни от зачеването.

За да работи добре, щитовидната жлеза се нуждае от йод.

Жените, които имат ниски нива на тиреоиден хормон (хипотиреоидизъм), може да имат трудности при забременяване. Балансът на хормоните на щитовидната жлеза (тиреоидните хормони) е изключително важен и за жените, които очакват бебе. В първия и втория триместър на бременността се развива мозъкът на плода и този процес зависи изцяло от нивото на майчините тиреоидни хормони. Ако майката е с недиагностицирано заболяване и щитовидната жлеза произвежда малко тиреоидни хормони, това може да има неблагоприятно отражение върху формиращия се мозък на детето.

Изключително важно през бременността е също и адекватното постъпване на йод в организма на майката. Липсата му може да доведе до аборт, преждевременно раждане и дори до вродени аномалии на бебето като забавено умствено развитие, сериозни проблеми със слуха и говора. Дори лек дефицит на елемента у бъдещата майка може да е причина за намалени когнитивни възможности на детето. След раждането също е важно да се следи за нормално набавяне на йод, особено ако за бебето единствен източник на минерала е кърмата.

България е сред страните с добре организирана йодна профилактика. Решаваща е ролята на стандартите за използване на йодирана сол. У нас от десетилетия няма случаи на тежък йоден дефицит и свързаните с него увреждания. В този контекст ендокринолозите и специалистите по хранене напомнят, че системното използване на нейодирана сол, каквито са например “модерните” хималайска, розова, черна и т.н. видове сол, не е добър избор.

Като превантивна мярка срещу недиагностициран хипотиреоидизъм и съответно риск за поколението Европейското дружество по ендокринология препоръчва скрининг на женине в 9-ата седмица от бременността или при първата консултация.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

От какво е бил болен Ленин

Правят му секретна аутопсия в дачата в Горки От януари 1921 г. Ленин се оплаква от главоболие и...

Почина д-р Димитър Марков, спасил хиляди от ампутация

Последната молба към колегите му е да се грижат за дъщеря му и да я обучат за съдов хирург Съдовият...

Палачът на Романови умира от спукана язва

През нощта на 16 срещу 17 юли 1918 г. в мазето на Ипатиевия дом в Екатерининбург са убити последният...

Окуцяване от диабет

Със слаб ток притъпяват болката Диабетната невропатия е сериозно усложнение на захарната болест. С...

Как се познава менингитът

Менингитът е много коварна болест. Сутринта нищо ти няма, а надвечер си вече в кома в реанимацията....

Ако те боли глава, нямаш диабет

При хронична мигрена рискът от диабет от втори тип спада с около една трета, но това важи само за...

3 правила за дълголетие - добра храна, движение и секс

Правило №1 - Наслаждавайте се на любовта Медици, които изучават дълголетието, редовно изтъкват...

Нова мода - биохакинг

Целта е да си по-дълго млад и здрав Преди години Сергей Фаге пише статията "Аз съм на 32 г. и...

Британец реорганизира живота след Ковид-19

Как ще се живее след Ковид-19? Вече необратимо настъпиха твърде много и твърде дълбоки промени в...