Да има нов избор на директори на държавни болници само месец, след като конкурсите в повечето от тях вече минаха, реши парламентарната здравна комисия. Депутатите приеха с 9 гласа "за", 0 против и 8 "въздържали се" на първо четене законопроектът на Мая Манолова, който предлага промени в Закон за лечебните заведения, както и в този за публичните предприятия.

Предложенията, които залягат в тях са болниците да излязат от списъка с публични предприятия, а изборът на директорите да прави здравният министър след конкурс. Сега, след последните промени в Закона за публичните предприятия, приети през 2019 г. и отсрочени за 2020 г., в ръководството на 8 от тях влиза и независим член, който се избира от Агенцията за публични предприятия. Промените в законопроекта залагат и нови изисквания, на които да отговарят бъдещите директори.

Ако предложението бъде прието и в зала, здравният министър ще трябва да проведе нови конкурси до 2 месеца.

"Болниците имат своя специфика, изпълняват дейности в обществен интерес и не могат да бъдат третирани като публични предприятия, каквито са законодателните промени от края на миналата година. Затова предлагаме лечебните заведения да възвърнат стария си статут и ръководствата им да се избират в конкурс, организиран от министъра на здравеопазването. Не можем да приравняваме ИСУЛ с "Булгартрансгаз", обясни Манолова. Това било първа стъпка към премахване на търговския статут на болниците.

Само регистрацията и стопанската дейност на лечебните заведения се извършва по Търговския закон, а медициниските дейности се регулират от здравните закони, медицинските стандарти и други нормативни документи, заяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов и обвини Манолова в непознаване на законодателството и бъркане на основни понятия. Той посочи, че ако се ликвидира търговския статут на болниците, ще трябва да се премине през тежка и дълга ликвидационна процедура, което ще ликвидира здравеопазването в условия на пандемия. Становището му беше подкрепено от Хасан Адемов от ДПС.

В отговор Манолова обясни, че сега не се предлага премахване на търговския статут, а единствената цел е директорите, назначени с непрозрачни конкурси по Закона за публичните предприятия, да бъдат преназначени под контрола на МЗ. Тя бе подкрепена от проф. Георги Михайлов от БСП, който също определи сегашните конкурси като "непрозрачни и без конкуренция".

При проведените последни конкурси са били сменени директорите само на 2 болници, като и в двете е заради засечени нарушения, обясни проф. Ангелов. Всички останали директори работели от години и били запазили постовете си.