Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича халитоза. Невъзможно е да се отървете от нея, дори да миете зъбите си час по час. Идете на лекар, съветва д-р Харолд Кац от Лос Анджелис, който изследва и лекува само този проблем. Той се дължи на устна бактерия, която произвежда сяра.

Проверка

Човек не може да установи мириса на дъха си дори да диша в шепа. Той му е свикнал. Еволюцията е намалила усета към собствените миризми, за да се улавят по-добре външните. Затова питайте някой близък. Ако не, има други два начина, макар и несигурни.

Единият е да обършете с марля езика си и да проверите има ли отблъскващ мирис и жълти петна. Ако е така, това е от сярата. Другият е да си оближете ръката. Като изсъхне след 10 секунди, я помиришете. Обложеният език също е признак.

Суха уста

Сред най-честите причини за сухата уста е малкото слюнка заради пушене и алкохол. Но в 10% от случаите е заради болест. Устата на хора, които страдат от диабет, белодробни, чернодробни и бъбречни болести, рак, дихателни инфекции и нарушения на обмяната, мирише лошо, защото съхне. Подобен резултат може да имат синузит, пневмония, бронхит и други дихателни болести. А също ангина, гъбични инфекции в устата, възпаление на венците.

От хапчетата за високо кръвно, срещу алергии и от антидепресантите устата също пресъхва. Може да се дължи и на болни зъби, дехидратация и недостиг на цинк. Но най-популярното схващане, че миризмата лошият дъх идва от стомаха, е невярно - между него и червата няма отворена връзка с устата. Оттам може да излиза миризлив газ, но не и лош дъх.

Причина са и хъркането и дългото говорене. А също пастите за зъби с натриев лаурилов сулфат (SLS). Той може да докара стоматит. Водата за уста със спирт подсушава, но не убива бактерията, обяснява д-р Кац. Устата на жените изсъхва от противозачатъчни, при бременност и менструация.

Храни

Халитозата може да е и заради храна (чесънът и лукът например имат серни съставки). Месото, рибата и млечните продукти хранят бактерията с белтъчините си. Храни я и бялата захар. Кафето и соковете със своята киселинност допринасят за проблема.

Абразивните храни - ябълка, морков, целина, почистват зъбната плака. Те стимулират отделянето на слюнка, която отмива миризмите. Отделно пийте много вода. Помагат още зеленият и черният чай. Полифенолите в тях елиминират сярата и устните бактерии.

Зъболекар да ви чисти зъбния камък 2 пъти годишно - това е най-лесният начин да се справите с проблема.