26°C   София
 

Ако имате лош дъх, не проклинайте късмета си - има го всеки четвърти. Миризмата от устата се нарича халитоза. Невъзможно е да се отървете от нея, дори да миете зъбите си час по час. Идете на лекар, съветва д-р Харолд Кац от Лос Анджелис, който изследва и лекува само този проблем. Той се дължи на устна бактерия, която произвежда сяра.

Проверка

Човек не може да установи мириса на дъха си дори да диша в шепа. Той му е свикнал. Еволюцията е намалила усета към собствените миризми, за да се улавят по-добре външните. Затова питайте някой близък. Ако не, има други два начина, макар и несигурни.

Единият е да обършете с марля езика си и да проверите има ли отблъскващ мирис и жълти петна. Ако е така, това е от сярата. Другият е да си оближете ръката. Като изсъхне след 10 секунди, я помиришете. Обложеният език също е признак.

Суха уста

Сред най-честите причини за сухата уста е малкото слюнка заради пушене и алкохол. Но в 10% от случаите е заради болест. Устата на хора, които страдат от диабет, белодробни, чернодробни и бъбречни болести, рак, дихателни инфекции и нарушения на обмяната, мирише лошо, защото съхне. Подобен резултат може да имат синузит, пневмония, бронхит и други дихателни болести. А също ангина, гъбични инфекции в устата, възпаление на венците.

От хапчетата за високо кръвно, срещу алергии и от антидепресантите устата също пресъхва. Може да се дължи и на болни зъби, дехидратация и недостиг на цинк. Но най-популярното схващане, че миризмата лошият дъх идва от стомаха, е невярно - между него и червата няма отворена връзка с устата. Оттам може да излиза миризлив газ, но не и лош дъх.

Причина са и хъркането и дългото говорене. А също пастите за зъби с натриев лаурилов сулфат (SLS). Той може да докара стоматит. Водата за уста със спирт подсушава, но не убива бактерията, обяснява д-р Кац. Устата на жените изсъхва от противозачатъчни, при бременност и менструация.

Храни

Халитозата може да е и заради храна (чесънът и лукът например имат серни съставки). Месото, рибата и млечните продукти хранят бактерията с белтъчините си. Храни я и бялата захар. Кафето и соковете със своята киселинност допринасят за проблема.

Абразивните храни - ябълка, морков, целина, почистват зъбната плака. Те стимулират отделянето на слюнка, която отмива миризмите. Отделно пийте много вода. Помагат още зеленият и черният чай. Полифенолите в тях елиминират сярата и устните бактерии.

Зъболекар да ви чисти зъбния камък 2 пъти годишно - това е най-лесният начин да се справите с проблема.....
07/26/2021 22:33:02

predpolagam 4e e taka

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...