Близките на болните от рак да не ги хвалят, че са куражлии. Така става по-лошо, защото ги принуждават да се преструват и да се изсилват. Тази препоръка дава институтът "Макмилън" въз основа на данни от допитване в Англия.

60% от болните не желаят да ги наричат храбреци, бойци и пр. Те възразяват и срещу израза, че се "борят с рака". Анкетата е показала, че баталната лексика не им понася - те не желаят да ги наричат герои. Най-желано е фактологичното говорене за болния и за болестта. Освен "борещи се с рака" анкетираните не желаят да бъдат наричани и "жертви на рака".

Анкетата е с над 2000 души, които са болни или са били болни от рак. За 42% от тях изрази като "жертва на рака", "борец с рака" и "поразен от рак" ги карат да се чувстват безпомощни, 24% "изолирани", а над 30% се виждат в положение да се преструват на оптимисти.

Болните от рак най-много ненавиждат израза "поразен от рак", следват "герой" и "жертва на рака". По въпроса за смъртта 64% предпочитат за тях да се каже, че са "умрели от рак", а не че са "починали".

Около 40% смятат за неподходящо да се казва, че са "загубили битката си с рака". 37% са против болестта да се нарича битка. Аргументите им са, че така се създава пораженческо настроение, което отнема от силата и куража им.

"Наясно сме, че "типичен" болен от рак няма, казва Карън Робъртс, която е водила анкетата. Затова хората реагират различно на говоренето за тях. Те обаче казват и че при такова говорене няма да получат нужната им подкрепа."