По-голямата част от населението на Швеция ще се окаже заразено с коронавируса до края на април, когато инфекцията ще е най-интензивна, прогнозира професорът по математическа статистика от Стокхолмския университет Том Бритън.

"След това тя няма да спре, но ще продължи с по-ниски темпове и към края на май ще бъдат заразени около две трети от шведите", каза той в интервю за телевизия Ес Ве Те. 

Според него сега са заразени 0,5-1 млн. шведи. И ако през април човек излиза на улицата, 1 от 10 срещнати ще е вирусоносител. Това е много висок риск да се заразиш, но към началото на юни той ще спадне. Това е прогноза, основана на вероятност, подчерта ученият. Според него е много важно през април шведите да си останат по домовете. На въпрос дали при по-строги мерки вирусът би се ограничил, Бритън отговаря: да, така е щяло да бъде, но с много висока цена за обществото.

Въпреки тежките последици от пандемията животът в Швеция, за разлика от други страни, тече почти както обикновено. Наистина, по улиците има по-малко хора, но те не са празни, предава ТАСС. В магазините има доста купувачи, училищата работят, в парковете играят деца на групи, по строежите се чува чукане, кафенета и барове работят. Като се покаже слънце, масите пред тях веднага се заемат.

Властите избраха тактиката на колективния имунитет, според която инфекцията силно се забавя, когато част от хората добие имунитет към вируса. Тази тактика бе препоръчана от вирусолози, но отразява и стремежа максимално да се опази икономиката от затваряне на фабрики и уволнения на работници. Жителите са призовани да се самоизолират като проява на отговорност към себе си и другите, но обща карантина няма.

Тази тактика предизвиква сериозна критика в съседни страни и в Европа. Те смятат, че Швеция не осъзнава докрай сериозността на кризата и поне с една седмица изостава от вземането на мерки.

В защита на шведската тактика главният епидемиолог Андерс Тегнел посочи "културните различия" с другите страни. Според него тук хората сами и доброволно следват препоръките на властите, докато там за това се налага принуда чрез съответни закони.

Впрочем анкета в последните дни показа, че 56% от шведите смятат действията на властта за правилни.

"Строгата линия в различни страни не е устойчива", каза по радиото шефът на отдела за анализи в здравното министерство Лиса Брауерс. "Това е неразумно. Не можем да закрием обществото, да отменим пътуванията, транспорта и социалното взаимодействие за няколко години. Това е невъзможно, икономиката ще се разруши много преди това."

Броят на умрелите от заразата в Швеция достигна 180. Заразените са 4435 (44 на 100 000 души), но вероятно са повече, защото се тестват само онези, които влизат в болница. 

Във Финландия епидемията се забавя по-бързо от очакваното. Това се обяснява с мерките там. А се е очаквало броят на заразените от ден на ден да расте в геометрична прогресия. Регистрираните с вируса са 1446, като се увеличиха с 62 за денонощие. Жертвите му са 17.

Според министърката по семейните въпроси Криста Киуру сега във Финландия се правят по 2500 теста на ден. "Готвим се да увеличим 2-3 пъти този капацитет", добави тя.

Финландия затвори границите си от 19 март до 13 май. От 28 март до 19 април е ограничено движението между столицата и провинцията. Учебни заведения преподават дистанционно, но детските градини работят. Има забрана да се събират групи над 10 души.