По света най-много се търси моделът N95

Според инструкция на Световната здравна организация маска носят заразените с коронавирус и тези, които се грижат за тях. А също хора, които кихат или кашлят.

От маската има смисъл само ако ръцете често се дезинфекцират с течен препарат за алкохолна основа или често се мият със сапун. Това непременно трябва да се направи преди поставяне на маската, изтъква СЗО.

Тя трябва да покрива носа и устата и да е сигурно, че няма процепи между нея и кожата. Докато е сложена, маската не бива да се пипа. Ако  това все пак стане, след допира ръцете трябва да се измият пак с вода и сапун или да се дезинфекцират с препарат.

Еднократните маски да се сменят често (на 8 часа или още по-често). Те трябва да се подменят и при всяко замърсяване или повреда. Не бива да се използват повече от веднъж.

Свалянето на маската да става изотзад, без да се пипа предната й повърхност. След това маската трябва веднага да се изхвърли в контейнер за боклук с капак и ръцете отново да се измият със сапун или почистят с препарат, препоръчва СЗО.

Организацията призова за 40-процентно увеличение на производството на маски в света, за да има за рисковите групи от населението и особено за медицинския персонал.

Кой как носи

В някои страни - Китай, Тайланд и Япония, много хора носят саморъчни маски от плат. Това обаче е рисково, тъй като може да провали усилията да се спре инфекцията, пише сп. "Лансет". Има и големи вариации при използването на маски поради различия в социалната и културната парадигма на обществата.

В Азия ги възприемат като средство за хигиена без оглед на здравния статус. В Хонконг например маски носеха всички и преди епидемията с коронавирус. Там тя е въпрос на възпитание, знак, че зачиташ личното пространство на другия и не го престъпваш дори с дъха си. Докато в Европа и САЩ носенето на маска е белег за уязвимост, влошено здраве и принадлежност към рискова група. Това превръща маската в клеймо и поражда отблъскване между хората като при расовата сегрегация. Ето защо на запад масовото носене на маски днес има добър страничен ефект - изчезва дискриминацията на хората с маски, тъй като всеки ги носи.

"Лансет" публикува сравнителна таблица за различията в използването на маски по света. Те са 7 според девиацията им спрямо препоръките на СЗО и се онагледяват от следните държави:

1. Китай. Хората се делят според риска от зараза - голям, среден, малък и много малък. Първите две категории задължително носят хирургически или медицински маски. Това с медици, работещи на оживени места (гари, летища и др.), живеещи с поставен под карантина, полицаи, охранители, чиновници, куриери.

При малък риск се изисква да се надяват еднократни маски. Това важи за работещи в супермаркети или на закрито и за посетители при лекар, в поликлиники и болници по несвързана с коронавируса причина.

При много малък риск няма нужда от маски, но може да се носят саморъчни от плат. Това важи за хората, които си стоят вкъщи, спортуват навън и работят или учат сами или в проветриви помещения.

2. Хонконг. Хирургически маски за болните и за хората със симптоми на коронавирус, дори леки. А също за посетители на оживени места и возещи се в обществения транспорт.

3. Сингапур. Носене на маски само при дихателни проблеми - кашлица, кихане и течащ нос.

4. Япония. Приема се, че маските предпазват от вируса само донякъде. Те са полезни на оживени и лошо проветрявани места, защото спират капчиците от дъха на другите хора. Но навън са безполезни.

5. САЩ. Центровете за контрол и профилактика на болестите не препоръчват носене на маски от здрави хора за предпазване от всякакви болести, включително Ковид-19. Министърът на здравеопазването на САЩ призова в туитър хората да не купуват маски.

6. Великобритания. Маските вършат добра работа в болници, но твърде оскъдни са доказателствата, че от масовото им носене има някаква полза.

7. Германия. Няма достатъчно доказателства, че с носене на маска се намалява рискът здрав човек да се зарази с коронавируса. Да се слага маска там, където СЗО не я препоръчва, създава фалшиво чувство за сигурност и води до занемаряване на хигиенната норма да се мият ръцете както трябва.

Тук според "Лансет" бие на очи тънката разлика между липса на доказателства и доказателства за липса. Да наистина, доказателствата, че маските пазят от вируса, са оскъдни, както изтъкват Великобритания и Германия. Но пък маски отдавна се носят от медицинския персонал при обгрижване на пациенти с дихателни инфекции. Това прави твърде разумно използването им и сега както от заразените и болните, така и от близките им и от грижещите се за тях. 

Все повече се налага правителствата да въведат единни изисквания за носенето на маски, така както е с изискванията за дезинфекция и миене на ръцете. Но до масово носене може да се стигне чак когато снабдяването с маски бъде осигурено напълно, пише "Лансет".

Крайно належащи са също изследванията за трайност на маските, за тяхната ефикасност във времето и за начините да се удължи годността им. От целия свят само Тайван създаде държавен резерв от маски. Нека и другите страни го последват и също да натрупат запаси, съветва "Лансет".

Как се правят

Коронавирусът предизвика взривно търсене на маски по целия свят. Справка чрез Гугъл показва, че най-много желаещи да се снабдят с маска е имало в Тайван ден след обявяването на първия заразен от вируса там. Но предлагането на маски изостана фатално от търсенето и много държави забраниха износа им.

В момента Китай произвежда по 200 милиона маски на ден - над 25 пъти повече от началото на световния пик в търсенето им през февруари, предизвикан от коронавируса.  Правят се всякакви - от най-простите,  които човек се надява да го опазят от вируса, до професионалните N95 за медици. Вече има и модели на "Прада", които са много шик. И пак маските не стигат, за да задоволят търсенето както в Китай, така и по света.

Фабриките за маски в Китай са натоварени 110%, обяви властта. Освен тях фабрики, бълвали обувки, айфони и леки коли, сега са преоборудвани да правят маски. Машините, обработващи влакнести материи за памперси и за санитарни материали, вече правят тъкан за маски. Предприятията станаха хиляди и властта ги дотира.

Но производството не е толкова лесно, колкото човек си мисли. Трябва да се направят "презрамки" за ушите, да се втъкне метална изпъваща жичка или пристягаща лентичка за огъване на маската около носа и др. Освен това изискванията за стерилност са като във фармацията. 

От всичките 200 милиона броя маски дневно обаче само 600 000 са стандартни N95. Причината е, че властите са издали набързо десетки нови лицензи за производство на всякакви маски.

И тук възниква една голяма и решаваща спънка.

Както простите потребителски маски, така и медицинските се правят от разтопени влакна. Тази суровина представлява изключително фина каша от синтетичен полимер, която се обточва в нишка. Тя се сплита само в една равнина и от нея се прави междинният филтриращ слой на маската. Именно той задържа заразата и човек диша чист въздух. Пълнежът в този слой е от частици с диаметър по-малко от 1 микрон, така че за маските всъщност е нужна нанотехнология.

А машини за обработка на разтопени влакна се правят само от няколко фирми в света, като най-голяма е германската "Райкофил". Тя пък се оплаква от световен дефицит на суровина за разтапящи се влакна заради голямото търсене на маски. 

Цената на една технологична линия, която първо топи влакната, после ги изпъва като свръхтънки памучни конци и накрая ги сплита на листове, е 3,8 милиона евро. От подобен материал се правят и защитните костюми за медиците. Машината е скъпа, тъй като за това производство е нужна свръхдоза немска прецизност. Трябва всяко влакно да се обтича от въздух с фиксирана температура, влажност и пр. по протежение на цялата линия. Това машините на повечето производители не го могат.

"Райкофил" получава по 10-15 поръчки за машини на ден, най-вече от Китай, и ги отказва. За направата на 1 машина отиват 5-6 месеца.

Китай произвежда 3 милиона тона изкуствени тъкани годишно, но под 1% от тях са от стопени влакна. А и качеството им като изходен материал е съмнително. Нужна е честа подмяна на фината решетка за продухване на влакното. Тя обаче се прави само ръчно и нейните производители също са едва няколко в целия свят.

Китай се ангажира да почне производство на машини и на решетки за тях след 6 месеца, като ще е нужен и още 1 месец за сглобяване. Така вече няма да бъде зависим от вноса им от Германия, САЩ и Япония. 

Именно заради технологичната спънка в производствения процес на маските има тежък дефицит и цените както на суровината за тях, така и на самите маски скачат. Преди епидемията 1 тон разтопени влакна струваше под 6000 долара, сега струва 60 000.

Видове маски

Има два вида предпазни маски - хирургически и медицински.

Маски N95

Те са хирургически, имат вентил (клапан за дишане) и затова ги наричат още дихателни. Но има и маски без вентил, които не покриват така плътно лицето. Ето защо не всички медицински маски са и хирургически.

Има маски с най-различен дизайн, но общи за всички са правоъгълната форма със сгъвки. В горния й ръб маската може да има метална нишка, която се огъва според индивидуалното изпъкване на носа. Маските се закрепват на лицето чрез ластици през ушите или през тила, а също с връзване на върви зад главата. 

Прилепват към лицето, но не плътно и са хлабави. Така е, защото нямат пристягащи ръбове, които да обхванат брадичката и да запечатат устата и носа. Въпреки това тези маски издигат физическа бариера между отворите за дишане и замърсителите и патогените в околния въздух. В САЩ хирургическите маски N95 са обозначени със стандарта 21 CFR 878.4040. 

N95 са лични и не се дават на друг. Обозначени са като хирургически, изолиращи, зъболекарски или медицински. Може да имат и шлем за лицето (подвижна козирка).

Имат различна дебелина и вариращ коефициент на предпазване от аерозоли и изпарени течности. Това на свой ред променя и лекотата, с която се диша през тях. Ако се носят правилно, предпазват от едри частици прах и капчици, от спрейове, пулверизирани течности или слюнка със съдържащи се в тях вируси и бактерии. Маските действат и наобратно като спират изхвърлянето на слюнка и дихателни секрети към околните.

Макар че хирургическите маски спират едрите частици във въздуха, никоя маска не може да филтрира дребните частици. А тъкмо те заразяват кашляне, кихане и някои медицински процедури. Маските не осигуряват и пълна защита от микроби и други замърсители, тъй като не прилепват плътно. Въпреки това медицинските маски са двойно по-ефикасни от саморъчните. А хирургическите са 50 пъти по-ефикасни от саморъчните, показа ново изследване, цитирано от сайта Хелтлайн.

N95 не са предвидени за многократна употреба. Ако се повредят, изцапат или намокрят, или ако дишането през тях стане трудно, трябва да се свалят и безопасно да се изхвърлят. "Безопасно" ще рече да се сложат първо в найлонов плик и той да се изхвърли в кошчето за отпадъци, а после ръцете да се измият със сапун. 

N95 с вентил (дихателни) 

Много плътно прилепват до кожата на лицето и много по-ефикасно филтрират вдишвания през тях въздух. Имат пристягащ ръб и запечатват устата и носа. Обозначението "N95" означава, че при тестове са спирали 95% от частиците във въздуха с размер до 0,3 микрона, включително вируси и бактерии. Това е много повече, отколкото при медицинските маски.  Но пак не стига, за да елиминира изцяло риска от зараза и смърт.

Наричат се също филтриращи лицеви дихатели (FFR) или N95s.

Приличат си с другите маски по това, че са тествани за задържане на частици и капчици, съдържащи патогени (най-вече бактерии, които са по-едри от вирусите), а също дали горят и дали са биосъвместими.

И двата вида не бива да се преотстъпват. Те са предназначени за употреба само от един човек и само веднъж. Употребяваните маски не се перат, защото изпирането нарушава защитния им слой.

Предпазни мерки

Хора със задух трябва да се посъветват с лекаря си дали да нахлузят предпазна маска, тъй като тя малко или повече затруднява дишането. Някои модели имат и издишен вентил, който облекчава дишането и пречи маската да с загрява и под нея да се кондензира влага от дъха. Маските с такъв вентил обаче не бива да се използват при изискване за стерилност.

Всички маски N95 са обозначени с надписи "индивидуални" и "за еднократна употреба". Тези маски са неподходящи за деца, както и при лицево окосмяване - бради, мустаци, дълги бакенбарди, тъй като няма да прилепват добре.

Предпазните маски се използват предимно от работещи на запрашени обекти, например в строителството или в мините за предпазване от прах и дим, и от медици за предпазване от патогени. Хирургическите дихателни маски N95 според лиценза на Управлението за контрол на храните и лекарствата на САЩ са от втори клас по стандарта 21 CFR 878.4040 и се обозначават според CDC NIOSH по 42 CFR част 84.

Според предназначението им американските маски се надписват като хирургически (FXX), хирургически с противомикробен и антвирусен агент (OUK) и педиатрични, т.е. за деца (OXZ). Управлението изтъква, че те не предпазват от конкретни зарази. Ако при тестове са се оказали ефикасни срещу някоя болест, това би било обозначено на тях.

Няма пречка маските да бъдат използвани и след записания на тях срок на годност, стига да не са скъсани, проядени или изгнили, изтъква управлението.

Освен маски в САЩ са одобрени за употреба и по-сложни устройства за глава като еластометрични маски, дихатели с пречистен въздух под налягане и дихатели с дозиране на пречистения въздух.

В Европейския съюз (и в България) маските трябва да са маркирани с ЕС, да имат инструкция за ползване на български и да са проверени дали съответстват на стандарта. За маските той е EN 149 и също трябва да е отбелязан на тях, наред с годината на производство и срокът на годност.

Продаваните  нас маски са тип FFP1, 2 или 3 (четвъртити, обли със или без вентил), например марка Винтекс. Те филтрират 50, 92 и дори 98% от външния въздух. Няма как да е 100%, тъй като и при плътно прилепване под маската се “подсмуква” външен въздух.

 5-те най-добри модела

Ако не сте прихванали Ковид-19, питайте лекар каква маска да сложите и той ще ви препоръча хирургическа. Но имате предвид, че тези маски са кът и че медиците на първа линия имат свирепа нужда от тях.

Все пак може да ви излезе късмета да си намерите подходящата за вас маска онлайн или в аптека. На пазари има и маски, които са адски шик, но изобщо не предпазват от зарази. Ето 5-те най-добри модела:

1. 3M 8511 N95 дихателна

От всички видове маски 3M са се сдобили със славата на най-добре предпазващите маски с дихател. 8511 N95 е нещо като златен стандарт при маските. Имат вентил за въздуха и го филтрират с 95% ефикасност. Но ако си намерите такава маска, обадете се.

2. Антивирусна маска "Курад"

Видите ли надписа "антивирусна маска", си казвате, че господ е чул молбата ви. Не се ласкайте чак толкова! Тъй като в нея има и естествени материи, тя предпазва само от някои видове вируси. Но не и от Ковид-19. Въпреки това е една от най-добрите хирургически маски за грипен сезон например. Ергономична е, може да се пристяга според лицето, но заради природните съставки в нея малко намирисва.

3. 3M 8210 N95 с филтърен дихател

“N95” е проверена от времето и има висок рейтинг срещу частиците във въздуха. Има и филтър. Но е малко неудобна, защото много стяга.

4. Дура с двойно връзване

Одобрена, удобна, лека, с два реда връзки за пристягане. Продават се по 50 в куутия, така че ще стигнат, а дано и да останат. Много се търси и е скъпа.

5. Динарекс 2201

Та е мека, но се закрепва добре и осигурява няколко часа защита. По-тънка е  от скъпите модели, но върши чудесна работа. Понеже е гъвкава, добре покрива лицето и носа.

Хирургическа маска 3М тип N95 от златния стандарт за тези продукти
Хирургическа маска 3М тип N95 от златния стандарт за тези продукти