Лилия Стефанова е родена на 22 август 1990 г. в София. Тя е магистър по психология от Нов български университет. Тази професия винаги й е харесвала, затова решава да преследва и осъществи мечтата си. Преди това завършва бакалавър "Национална сигурност". Работила е и като психолог на националния отбор по футбол. Според английски учени именно днес е най-депресиращият ден в годината заради поредица от събития, свързани с отминалите празници.

- Лили, говори се, че днес, 21 януари, е най-черният и депресиращ ден в годината. Има ли такова нещо и как да го преодолеем?

- Разбрах, че има нещо такова. Причината да се смята за най-депресиращ е, че празниците са останали някъде далеч, финансите са силно разклатени, а човек е потънал в работното си всекидневие, което го кара да се чувства неоптимално добре. Винаги казвам, че всичко е в мислите ни. Те са най-силното нещо, важно е да има мисъл-форма. Ако си мислим за съответната дата, без значение дали е днес или друг ден, че ще бъде много гадна, тя ще бъде гадна и никакви други фактори няма да окажат влияние. Единствено и само нашата мисъл ще я направи такава. Затова начинът за справяне с това е да сме на противоположната призма и мисъл: "Днес ще бъде най-прекрасният ден в моя живот", и когато се събудим с тази мисъл, ние ще се опитаме да направим деня прекрасен.
- В края на януари сме, месец, който за всички е тежък чисто финансово, психически изпадаме в черни дупки и нямаме настроение. С какво най-често са обвързани депресиите след Нова година?
- Основната причина за депресивните състояния са големите очаквания, които хората имат сами към себе си. Например да започнат да тренират, да се хранят здравословно, да минат на диета. Това са едни много строги стандарти, които в повечето случаи не могат да бъдат покрити. Точно заради това, че са неизпълними тези желания и очаквания, кара хората да са много тревожни и депресирани. Другата причина е свързана с финансите, около празниците настъпва един финансов дисбаланс, което не е малко, за да се почувства човек зле. Поставени по-правилния и реален начин, дадените новогодишни обещания могат да се покрият до 30%. Важно е човек да си зададе въпроса: "Как да го изпълня?", и да си постави малки стъпки, които да го отведат до целта. Всъщност точно това води до срив и неизпълнение на желанията.
- Кои хора са най-често засегнати от депресивни състояние?
- Депресиите са типични за хората в не много зряла възраст, между 20 и 30 години. Изключваме групата на пенсионерите, при които депресията е обусловена от други неща. Младите хора са най-уязвими.
- Има наблюдения, че все по-млади хора са психически нестабилни, смущават се, изпадат в тежки емоционални състояния. Така ли е?
- Да, според мен е така. Причините са няколко: първо се смята, че психиката укрепва след 25-годишна възраст, дотогава имаме един некатегоричен Хората много лесно се влияят от катаклизми, битовизми. Другата причина е заобикалящата среда, живеем в свят с високи цени, стандарти, трудност за изкарване на добри финанси и това естествено води до депресия на младите хора. Важен фактор е и ролята на социалните мрежи, които постоянно налагат едни високи стандарти, които са трудно изпълними.
- Как можем да се справим с изпадането в черни дупки?
- Основното нещо е да си зададем въпроса: "Какво ни кара да се чувстваме така". Защото често пъти се чувстваме депресирани, но не знаем каква е причината. Не се опитваме да изведем мисълта, която води към това чувство. Ако опитаме да я намерим и анализираме, потърсим доказателство, че тя е истина, тогава можем да опитаме да я променим, да изглежда различна. Например ако мисълта е "Аз не ставам за нищо", тогава трябва да потърсим доказателства, че това наистина е така и дали въобще има, защото често пъти няма доказателства за нещо, което ни демотивира. В повечето случаи това е една изкривена мисъл, която е загнездена в нас и ни действа отрицателно. Другите неща, на които трябва да обърнем внимание, е да отделяме време за себе си, да спим пълноценно, да хапваме храни, богати на витамини и минерали. Храненето е много отговорно за нашето психическо състояние. Строгите диети могат да доведат до тотален дисбаланс, безсъния, тежки състояния. Пълноценно хранене значи в менюто да присъства всеки един хранителен елемент - въглехидрати, белтъци, витамини, минерали. Трябва да има зеленчуци, ядки, плодове, храни с омега мазнини.
- С годините българите по-малко или повече влизат в подобни състояния?
- За жалост, влизат все повече в такива състояния. У нас психичното здраве остана някаква стигма, тема табу, за която не се говори. Хората живеят с убеждението, че психолозите и всякакви други подкрепящи професии и хора са за луди, което абсолютно не е така. Трябва да спомена, защото е важно, че депресията е болест като всяка друга и не е за подценяване. От нея се умира. Все повече хора страдат от нея и лесно се разболяват, защото не си обръщат внимание. Едно е депресията да се хване в началото и да се работи, друго е, когато тя е излязла от контрол, има мисли за самоубийство и т.н. Тогава депресията е по-трудна за лечение, отнема повече време.
- Според вижданията ви хора с какви професии най-често идват при вас за лечение?
- Смея да кажа, че идват много интелигентни хора, надскочили средния праг на социални придобивки. Те са най-масовите клиенти, имат бизнеси, нямат достатъчно време да почиват, имат куп отговорности и цялото това напрежение прераства в симптом. Има и друг контингент от млади хора, поради периода, който преживяват, изпадат в такива катаклизми.
- Колко време е необходимо за излекуването на една депресия в лека и тежка форма?
- Този вид терапия, с който аз се занимавам, е краткосрочна. При нея в рамките на 5 до 15 консултации би следвало човекът да успее да се върне към предишното си функциониране. Ако търсим дълбоко излекуване, то се изразява в месеци лечение.
- Преподавате в Софийския университет. Какви са наблюденията ви за студентите, имат ли интерес към психологията? Как ви приемат?
- Да, главен асистент съм във Философския факултет, преподавам на магистри психолози. Това е една от най-желаните професии, има голям поток от хора. Жените са по-заинтересованите от психологията, дори когато бях студент, бяхме основно дами. Приемат ме много добре, дори преди да се запозная с тях, мислят, че и аз съм студент, което е в мой плюс само. По този начин се доближавам повече до тях, не се притесняват да ми задават всякакви въпроси и за мен това е пътят към усъвършенстването. За мен студентите са важни, защото не спирам да се уча от тях. Смятам, че нашата професия няма научаване, тя е четене и разбиране цял живот, защото постоянно се правят нови открития в областта.
- Имате собствена рубрика при Слави. Как се чувствате под светлините на прожекторите при него, предразполага ли Трифонов към работа?
- Скоро не сме снимали нищо, надявам се скоро да се покажат нови и интересни неща като информация. Чувствам се много добре, защото харесвам телевизията, доставя ми удоволствие да говоря пред публика, за мен е прекрасна възможност. Слави е много вербален и интелигентен, предразполага към работа и разговори.