При съмнение шефът ще праща на преглед; Личният лекар ще дава до 7 дни болнични, а за година 20

Хората в болничен, които не спазват лечебния режим или пътуват в чужбина, ще бъдат глобявани и ще връщат всичките пари, получени от НОИ. Това е една от мерките, които предлага правителството, за да се спрат злоупотребите с болничните. Те са описани в анализ на НОИ и НЗОК, който в сряда социалният министър Деница Сачева внесе за одобрение от кабинета и го получи. Мерките ще бъдат обсъдени на тристранка до месец.

Служители от здравните инспекции, НОИ и РЗОК ще правят планови и внезапни проверки за спазване на определения в болничния лист режим. Това ще става и по сигнали от шефове, но и от граждани. Гранична полиция пък ще има достъп до базата данни с болничните и ще може да подава сигнал до НОИ, ако болен напуска страната. Предлага се и лекарите да изписват по-кратки болнични, както в края на 2019 г. предложи бившият социален министър Бисер Петков.

От 30 на 20 дни се намалява болничният от лекарска комисия. И от 180 на 120 дни без прекъсване. След изтичане на 120 дни отпуск или 240 дни с прекъсване в 2 календарни години и в годината на боледуването ще се ходи на ТЕЛК.

Личният лекар ще изписва до 7 вместо 14 дни непрекъснат отпуск по болест. Ако болният не оздравее, ще отива пак до кабинета му. За една година той ще има право да предписва само до 20 дни с прекъсване.

За профилактични прегледи вече няма да се издава болничен, а служебна бележка от лекаря, в която ще се посочва часът на явяването и приключването на изследването или прегледа.

Работодателите ще контролират болничните, като една от идеите е листът да се подписва и от лекар, с който работодателят има договор. Освен това ще може да праща служителите си на повторна експертиза в болница, с която има споразумение. Това обаче може да става само със съгласието на работника.

Системите на НОИ, НЗОК и НЕЛК ще трябва да се интегрират, за да може всеки ден да се следят постъпилите в електронния регистър данни.

Всеки трети болничен, платен от НОИ през 2018 г., е с диагноза “остър бронхит, неуточнен”, “Увреждания на междупрешленните дискове в поясния отдел”, “Остра инфекция на горните дихателни пътища, неуточнена”, “Заплашващ аборт” и “Вирусна инфекция, неуточнена”. Близо 80% са издадени от лични лекари, показва анализът.

Най-често българите боледуват през януари, февруари, март и късната есен - октомври и ноември. Според анализа болните не сливат празниците. Най-много боледуват в автомобилния сектор, строители, шивачи и IT специалисти.

Макар и болничните листове с по-кратка продължителност до 7 дни да са най-често издаваният вид, не те са причината за нарастването на разходите. Причината са продължителните до 30 дни.

Най-много за първите 9 месеца на 2019 г. са издадени на хора между 45 и 54 г. Според анализа се увеличава броят на хората в предпенсионна възраст 55-64 г., които ползват болнични.