Индустрията, домакинствата, транспортът отделят замърсители на въздуха, много от които са вредни за здравето. Всеки друг риск е въпрос на избор, но човек не може да спре да диша.

От всички замърсители във въздуха най-голямо влияние върху човека имат праховите частици. Те не са просто прах в разговорния смисъл на думата, а сложна смес от малки частици и капчици. Най-малките от тях са и най-коварни.

Формират се от изгарянето на горива както от превозни средства, така и от печки на дърва и въглища, електроцентрали, промишленост, горски пожари. Входната врата за тези частици от 2,5 микрограма е дихателната система, но въздействието им е тотално - те преминават в кръвта и оттам във всеки орган, предупредиха лекари при представяне на проучване за връзката между замърсяването на въздуха в София и здравето.

То е подкрепено от Столичната община и реализирано от екип на сдружението “Въздух за здраве” с участието на председателя му д-р Александър Симидчиев - лекар, посветил се от години на мисията за по-чист въздух. Партньори на организацията са Факултетът по обществено здраве на Медицинския университет - София, столичната Бърза помощ и болниците “Пирогов” и “Аджибадем Сити Клиник болница Токуда”.

Според СЗО замърсяването на въздуха причинява годишно около 43% от смъртните случаи от хроничната обструктивна белодробна болест, 29% от рак на белия дроб и около 25% от инсулт и инфаркт. Фините и свръхфините частици във всички случаи причиняват белодробно възпаление и оксидативен стрес, които от своя страна повличат каскада от реакции в сърдечносъдовата система, понякога с фатален изход.

По-нови проучвания правят връзка между експозицията на фини прахови частици и ръста на случаите на диабет, бъбречни болести, депресия, преждевременни раждания и дори отключването на деменция при предразположени хора.

Зелените зони в градовете намаляват замърсяването на въздуха.
Зелените зони в градовете намаляват замърсяването на въздуха.

Проучването в София установява, че в дните с пикове на замърсяването на въздуха се увеличават и обажданията на 112 за линейка и търсещите лекар в болниците. Статистиката от Бърза помощ и двете участващи болници показват слаба, но достоверна връзка, каза проф. Каролина Любомирова. Ръст има в кризите с дихателната система, при инсултите и инфарктите, поясниха лекари пулмолози, кардиолози и невролози.

Като положителна тенденция те изтъкнаха намаляването на броя на дните със замърсяване на въздуха и понижаване на степента на превишаването на нормите в града. Географското разположение на София е неблагоприятно - често се образуват инверсии, при които настанилият се мръсен въздух над града се задържа дълго. Това налага към обществените мерки с лично участие да се присъедини всеки гражданин, за да се ограничат замърсяванията. В това са убедени 70% от анкетираните.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова каза, че за нея и екипа й качеството на въздуха е един от най-важните приоритети и сред основните цели по време на мандата й да развива София като зелен и иновативен град. С такава цел общината подменя старите превозни средства с екологичен градски транспорт, увеличава зелените площи, осигурява възможност на 20 000 домакинства да подменят печките си на твърдо гориво. Но интерес са проявили едва 5000 семейства. Общината монтира и 22 нови станции на територията на столицата, които в реално време ще измерват замърсяванията на атмосферния въздух.

Според анализ на СЗО 92% от хората дишат мръсен въздух. 7 млн. души в света са умрели без време заради замърсяването, като само в Европейския съюз са 400 000.

Вдишането на прахови частици под 2,5 микрограма в продължение на години вдига риска от сърдечни болести и смърт. Но вече има достоверни данни за опасен ефект дори при краткосрочни експозиции на мръсен въздух.

В дни с пикови стойности на замърсяване по-често, отколкото при въздух в норма, се случват инфаркти, исхемични инсулти, аритмии и сърдечна недостатъчност при старци и сърдечноболни. Веднъж вдишани, свръхфините частици допринасят за системна възпалителна реакция. Тя пък влошава съдовата функция и може да доведе до разкъсване на склеротичните плаки и образуване на съсиреци в артериите.