Пациентът да бъде прегледан от главата до петите, е смисълът на профилактичния преглед при семейния лекар. Това твърди д-р Христина Цачева, която е с 30-годишен стаж, дипломиран педиатър и работи като личен лекар. Оказва се, че броят и периодичността на задължителните посещения при джипито зависят от възрастта ни.

За бебетата и децата

Профилактиката и ваксините започват с раждането. Децата от нулева възраст до една година подлежат на прегледи всеки месец, като се измерва теглото им, височината, обиколка на главата, на гърдите. Когато са на 6 месеца и на 1 година в профилактичния преглед влиза и изследване на пълна кръвна картина и на урина. От един до четири месеца задължително се прави профилактичен преглед при ортопед, за да се изключи наличието на вродена локсация на тазобедрената става. Имунизациите започват от родилния дом и следват имунизационния календар.

„Аз съм за имунизациите, защото с годините много заболявания отпаднаха или все по-рядко се появяват, именно поради масовото ваксиниране срещу тях – като дифтерия, тетанус, морбили и заушка, е мнението на лекарката. - Разбира се, има деца, които дори имунизирани срещу морбили, рубеола, заушка, се разболяват от тях, но болестта протича по-леко и не дава усложнения, което е от значение за общото им здраве. Ваксина срещу папилома вируса за момичетата над 12 години предстои да влезе в задължителния имунизационен календар. Наистина ползите от ваксините са повече отколкото вредите от тях.”

За останалите възрастови групи четете тук