Всеки ден се увеличават болните от морбили, най-бързо в Софийска област и периферните квартали на столицата. Всеки момент ще бъде премината психологическата граница от 500 инфектирани.

Особено застрашени са бебетата до 13 месеца, които не са достигнали възраст за имунизация, алергични, трансплантирани и хора с имунологични заболявания, които по медицински съображения не бива да бъдат ваксинирани, като например децата с автоимунни заболявания и тумори.

Това са между 3-5% от децата, но рискът при среща с вируса да се разболеят за тях е тотален. Морбили е най-заразното от заразните заболявания.  

До вторник вечер точното число на разболелите се у нас е 495, 13 са потвърдените случаи само за деня, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и главен координатор на експертния съвет по микробиология.

Ръстът е за сметка основно на деца с шарка в Софийска област и от крайните столични квартали и възрастни и дете от Бургас. Нови единични случаи има в Дупница и Велико Търново.

След заповед от министерството се изследват подбрани на случаен принцип  здрави деца от най-засегнатите области. Целта е да се провери по безспорен начин дали отчетените на хартия имунизации са действителни. При реално поставени ваксини тестуването на децата трябва да покаже наличие на антитела за морбили, паротит (детски паралич) и рубеола, той като те се поставят едновременно с една инжекция.

От 18 серумни проби от областта 16 са на деца, които по документи са ваксинирани, но данните от изследванията в референтната ни лаборатория  показаха наличие на антитела само при 4 проби. Това означава, че реално ваксинираните са 25 процента, а останалите 75 процента са само отчетени на хартия. За центъра на столицата извадката показа липса на антитела само при 5 процента от децата, обясни проф. Кантарджиев.