8°C   София
 

При белодробната склероза в белите дробове се разраства в голямо количество съединителна тъкан.

Обикновено това е последица на друга някаква белодробна болест - туберкулоза; бронхопневмония, силикоза и др., при които се разраства много съединителна тъкан.

Признаците на страданието зависят от степента на склерозата. Задухът, който отначало е слаб, по-късно се явява и при малки физически усилия, става дори постоянен. Болният има кашлица, храчки, устните посиняват, гръдният кош видимо се деформира. Могат да настъпят усложнения, най-често от страна на сърцето.

Лечението се провежда от лекар.

Народната медицина препоръчва пълно въздържане от алкохолни напитки и тютюн. Първите 2-3 вечери от започване на лечението да се направят топли клизми (37 С) с чай от лайка (след това при запек винаги обикновени клизми). Всекидневно сутрин се прави коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода. Едновременно с това целият гръден кош (отпред и отзад) се налага с хладък пресен селски хлебен квас, разстлан в тънка торбичка с размерите на гръдния кош, или с млечен компрес - "жилетка" с прясна извара. Компресите се държат 2-3 ч, а квасът - до вечерта.

Вечер - понеделник и четвъртък се прави парна баня на главата с лайка, последвана винаги от редуваща баня на краката и след нея - от същия коремен компрес, съчетан с квас, или млечен компрес, както сутринта. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния, след което се снемат и при желание отново се поставят. Вторник и петък на гръдния кош (отпред и отзад) се поставят парни компреси най-добре с търпимо горещ и полусварен ечемик (20 мин), последвани от същите приложения, както в понеделник. Сряда и събота - парна баня на краката, последвана след препотяването от същите приложения, както във вторник. Много са полезни и дълбоките дишания - правят се всеки час по 5-7 дълбоки вдишвания с бавни издишвания при отворен прозорец.

Вътрешно. Отварка от росопас - пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка. Петна10 мин след нея се взема по 1 с. л. отварка от смес от живовляк широколистен с варен мед (20 г живовляк - листа, стебла и корени, се варят в 500 г вода, докато остане наполовина; след това в получената отварка се сипва и толкова количество варен мед).

Диета. Природосъобразна, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци. Люто, солено и кисело - не!

Вместо вода болният да пие отварка от подбел с варен мед (вж. "Хроничен бронхит").

Самовнушение. С общата формула: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става."

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на дихателните органи.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите и изтриванията (фрикциите).ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Висоцки измръзва на балкон

Нов опит да се разбули мистерията около смъртта на Владимир Висоцки бе направен наскоро в руския...

Д-р Йовчо Топалов извърши резекцията на комунизма

На 11 януари на 90-годишна възраст почина военният лекар Йовчо Топалов, извършил пълната резекция на...

Почина основателят на ВМА проф. Йовчо Топалов

Военномедицинска академия изказа съболезнования на  близките на проф. Йовчо Топалов – началник на...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Тревожни сигнали, които получаваме от бъбреците

Особен орган са бъбреците. Милиони хора по света страдат от някакъв проблем с тях, без да го...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...