18°C   София
 

При белодробната склероза в белите дробове се разраства в голямо количество съединителна тъкан.

Обикновено това е последица на друга някаква белодробна болест - туберкулоза; бронхопневмония, силикоза и др., при които се разраства много съединителна тъкан.

Признаците на страданието зависят от степента на склерозата. Задухът, който отначало е слаб, по-късно се явява и при малки физически усилия, става дори постоянен. Болният има кашлица, храчки, устните посиняват, гръдният кош видимо се деформира. Могат да настъпят усложнения, най-често от страна на сърцето.

Лечението се провежда от лекар.

Народната медицина препоръчва пълно въздържане от алкохолни напитки и тютюн. Първите 2-3 вечери от започване на лечението да се направят топли клизми (37 С) с чай от лайка (след това при запек винаги обикновени клизми). Всекидневно сутрин се прави коремен компрес, натопен в хладка отварка от трина или във вода. Едновременно с това целият гръден кош (отпред и отзад) се налага с хладък пресен селски хлебен квас, разстлан в тънка торбичка с размерите на гръдния кош, или с млечен компрес - "жилетка" с прясна извара. Компресите се държат 2-3 ч, а квасът - до вечерта.

Вечер - понеделник и четвъртък се прави парна баня на главата с лайка, последвана винаги от редуваща баня на краката и след нея - от същия коремен компрес, съчетан с квас, или млечен компрес, както сутринта. Държат се цяла нощ или докато много досадят на болния, след което се снемат и при желание отново се поставят. Вторник и петък на гръдния кош (отпред и отзад) се поставят парни компреси най-добре с търпимо горещ и полусварен ечемик (20 мин), последвани от същите приложения, както в понеделник. Сряда и събота - парна баня на краката, последвана след препотяването от същите приложения, както във вторник. Много са полезни и дълбоките дишания - правят се всеки час по 5-7 дълбоки вдишвания с бавни издишвания при отворен прозорец.

Вътрешно. Отварка от росопас - пие се сутрин, обед и вечер преди ядене по 1 винена чашка. Петна10 мин след нея се взема по 1 с. л. отварка от смес от живовляк широколистен с варен мед (20 г живовляк - листа, стебла и корени, се варят в 500 г вода, докато остане наполовина; след това в получената отварка се сипва и толкова количество варен мед).

Диета. Природосъобразна, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци. Люто, солено и кисело - не!

Вместо вода болният да пие отварка от подбел с варен мед (вж. "Хроничен бронхит").

Самовнушение. С общата формула: "Всеки ден във всяко отношение все по-добре и по-добре ми става."

При лечението да се имат предвид и общите упътвания за болестите на дихателните органи.

Важно условие да се предпазят дихателните органи от болест е да се диша винаги чист въздух. Затова е хубаво да се прекарва повече време сред природата, помещенията да се проветряват, в топло време да се спи на отворен прозорец. Полезно е да се правят упражнения, особено дихателна гимнастика, и то на чист въздух. Вдишването трябва да става през носа, а издишването през устата.

Много важно е да се създаде навик да се стои и ходи с изправено тяло, изпъкнали гърди и прибрани назад рамене, а не в прегърбено положение. Всеки ден или през ден са полезни хладни фрикции на гърдите и слънчеви бани. Мъглата е вредна.

Всички мерки дават особено добри резултати, ако се прилагат още в детството и юношеството, когато тялото се развива.

При лечение на гръдните болести е много важно да се усили съпротивителната способност на тялото и да се отстранят вредните влияния. Трябва да се осигурят здрава храна, хигиенични условия и добър сън. Наред с природосъобразното хранене трябва да се вземат мерки за усилване на кръвообращението и дишането. За тази цел наред с въздушните бани най-подходящи са компресите и изтриванията (фрикциите).ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...