Отговаря д-р Юлия Григорова, консултант на в. "24 часа" по гастроентерология от старта на приложението "Докторе, кажи!" през 2001 г.

Кървенето от дебелото черво е алармиращ признак и за неговото диференциране е необходима широка гама от изследвания. То се среща при хемороиди (вътрешни, външни), полипи, дизентерия, ракови заболявания, съдови аномалии на лигавицата, кръвни заболявания и много други.

Когато се постави диагнозата улцерохеморагичен колит, най-често става дума за хронично рецидивиращо неинфекциозно язвено-гнойно възпаление на лигавицата на колона и ректума. Протичането му е с обостряне и ремисии и понякога се стига до различни усложнения - остро кървене, раково израждане, перфорация, остра дилатация.

Кървенето се дължи на множеството язви и ерозии, които дифузно обхващат различни отдели от червото.

Кръвоизливът по-често е немасивен, но ако продължи по-дълго, също води до анемия с железен дефицит.

Ниското желязо се причинява в тези случаи и от възпалителния процес. Макар и по-рядко, при ерозиране на по-голям съд може да настъпи по-обилен кръвоизлив.

Причината е и пролиферацията (разрастването) на множеството кръвоносни съдове при това заболяване (т.нар. чупливи съдове при ХУХК - хроничен улцерохеморагичен колит).

Масивната хеморагия е рядко усложнение на тежките и особено тежките (фулминантни) форми на ХУХК и се установява в 1-2,5% от случаите. Повлиява се терапевтично от адекватна хемотрансфузия и много рядко се стига до спешна операция. Хемотрансфузията се прилага и при хронично, но често рецидивиращо кървене, довело до значителен спад на кръвните показатели.

Ако източниците на кървене са в дисталните части на дебелото черво (ректум, сигма, колон десценденс), добър отговор се получава от клизмени наливки с хладен серум, в който може да се поставят кръвоспиращи лекарства и др.

Поставят се и локални епителотонични протектори и витамини (витамин A, двойно рафиниран зехтин, а понякога и кортикостероиди).

Доброто терапевтично поведение включва използването на противовъзпалителни медикаменти, кортикостероиди, имуносупресори, антибиотици, витамини, електролитни разтвори, седатива, спазмолитици, пробиотици. Усложненията са рядкост, а отделянето на кръв и слуз намалява и изчезва. Тогава настъпва ремисия (временно подобрение).