Мозъчните инсулти са сред най-разпространените заболявания в развитите страни, а България се нарежда на едно от първите места по смъртност от инсулти в Европа. Инсултите са третата най-честа причина за смърт у нас. Данните на НЗОК сочат, че броят на пациентите, получили исхемичен инсулт през 2018 г., възлиза на 49 717 души.

В Пловдив се проведе трета Национална среща, посветена на предизвикателствата в лечението на болните с инсулт в България, в която взеха участие над 200 медицински специалисти. Основен акцент на срещата беше поставен върху провеждането на тромболитичната терапия в болничните отделения, разширяването на времевия прозорец, образната диагностика и ендоваскуларната терапия.

Венозната тромболиза свежда до минимум риска от трайна инвалидизация, когато се приложи в първите 4,5 часа от началото на симптомите на инсулта. Съгласно препоръките на Европейската организация за инсулти (ESO) в България са необходими 40 болници, в които да се прилага тромболитичната терапия, като те трябва да бъдат разположени спрямо броя на населението и територията на страната така, че на всеки пациент с инсулт да са му нужни не повече от 45 минути, за да достигне до най-близкото болнично звено.

„Резултатите в България са обнадеждаващи и сочат, че броят на приложените тромболизи за 2018 година е 787, като това е с 84% повече спрямо 2017 година“, заяви акад. проф. д-р Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология.

Акад. проф. Миланов представи данни, показващи трайна тенденция за увеличаване на интравенозната тромболиза в страната, но все още тя остава под 2%. Той посочи резултат от проучване в 44 държави от Европа, сочещо, че само 7.3% от всички пациенти с исхемичен инсулт получават лечение с тромболиза.

Проф. Масларов, началник на Неврологична клиника на Първа МБАЛ София, допълни: „Оптимизирането на доболничната и вътреболничната дейности би спомогнало в значителна степен за увеличаване броя на пациентите, на които може да се приложи по алгоритъм тромболиза. Подборът изключва тези, които са пристигнали след времевия прозорец. Пълно оздравяване и функционалност, т.е. без никакъв дефицит по Ранкин, се очаква при 20% от пациентите, на които е приложена венозна тромболиза до 3-ия час и 6-7% при тези, на които е приложена до 4,5 часа от началото на лечението“.

„Time is Brain – съкращаването на времето спасява мозъка – това е всеобщата идея, за да се постигне качествено лечение при острите исхемични инсулти“, каза доц. д-р Николай Топалов от МБАЛНП „Св. Наум“. „Времевият интервал за образна диагностика е допустимо да е между 25-45-та минута от хоспитализирането на пациента. При добра организация, която касае и процеса на осъществяване на тромболизата, основните две неща, които могат да подобрят времето, са предварителното уведомление на спешното звено от екипа на бърза помощ и свикване и подготовка на екипа в очакване на пациента, докато линейката пътува. Друг ускоряващ фактор за по-добър ефект от тромболизата е тя да започне в отделението по образна диагностика“, обясни доц. Топалов.

Доц. Николета Трайкова допълни темата от гледна точка на образната диагностика: „Съвместната работа между радиолози и невролози може да доведе до успех при лечението на остър исхемичен инсулт. Целта на образните изследвания при мозъчен инсулт е основно установяване на диагнозата възможно най-рано. Изключително важна е бързата реакция или т.нар. време „от врата до игла” да бъде не повече от 1 час, дори според последните европейски и американски изисквания би трябвало да бъде до 45 минути“.

Своя опит за лечение на остри мозъчни инфаркти с тромболиза и възможностите за прилагане на терапията в клиничната практика сподели и доц. Росен Калпачки: „Вярвам, че венозната тромболиза е стандартното, а не специалното лечение на мозъчен инсулт. След прилагане на тромболиза се изписват 3 пъти по-малко инвалиди. В момента все още 50% от болните идват след втория час от появата на симптомите. Поставили сме си за цел до края на годината времето „от врата до игла” да е до 40-тата минута. За да постигнем тези резултати, смятам, че е важно да има и по-голяма информираност на обществото“.

България е последната страна в ЕС, която въведе лечение на инсултноболни чрез механична тромбоектомия, но резултатите не отстъпват на данни, изнесени от други центрове в Европа. Два центъра в нашата страна до момента активно прилагат ендоваскуларна терапия – УМБАЛ „Св. Анна“, София, и УМБАЛ „Св. Марина“, Варна. Очаква се скоро към тях да се присъединят и УМБАЛ „Св. Георги“, Пловдив, и НИСМП „Пирогов“, София.

Третата Национална среща на невролозите в България, организирана от Българското дружество по неврология с подкрепата на фармацевтична компания Boehringer Ingelheim, е част от общата мисия на неврологичните дружества и организации за инсулти за намаляване глобалната тежест на инсултите чрез профилактика, лечение и дългосрочни грижи за пациентите чрез насърчаване на най-добрите стандарти в клиничната практика и повишаване на информираността на населението и здравните специалисти относно мозъчния инсултОтучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Бебешката баня не е сложна както ученето а ядрена физика, но има няколко хитрини, с които ще улесните този процес. Подгответе всичко необходимо. Едва ли искате да се отдалечите от бебето си, докато го къпете, за да вземете сапун, душгел или някакъв лосион. Затова се уверете, че всичко, от което се нуждаете, се намира близо.

Вие сте заета майка, която е постоянно в движение. Затова е разбираемо, че искате бебето ви да е щастливо и в безопасност (в най-добрия вариант да спи), докато пътувате с него в колата. Добрата новина е, че това е възможно, при това с лекота, ако следвате съветите описани по-долу. Хванете пътя, когато детето ви е готово да заспи Имате ли бебе,

Младите родители, които имат дете за първи път, често изпадат в паника, защото не могат да си отговорят на някои прости въпроси. Ето 6 от тях и техните отговори. Кога бебетата започват да ходят? Повечето бебета няма да направят първите си стъпки, докато не навършат 14 месеца. В някои случаи изпреварват този период, а в други не.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ваксинирането може да предотврати 92 на сто от случаите на рак, дължащи се на човешки папиломавируси, оповестиха американските санитарни власти, цитирани от Франс прес и БТА. Бъдещето без рак, предизвикан от човешки папиломавируси, е в нашия обсег, но е нужно да се действа бързо, за да се увеличат ваксинациите

Европейският съюз продължава да е единен по отношение на Брекзит, заяви говорител на Европейската комисия в петък след материали в някои британски вестници, че премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън може да е убедил лидерите на Германия и Франция да променят позицията си, предава Ройтерс. „Позицията на Комисията що се касае до Брекзит е

На сайта на спецпрокуратурата са публикувани нови доказателства, установени от разследващите за обвинените в тероризъм след атаката срещу НАП хакер Кристиан Бойков и шефът му Иван Тодоров. Разследващите до момента съобщиха, че са налични данни за сериозни престъпления, включително опит за дестабилизация на държавата и правителството и всяване на