Учени от японския институт по биология откриха механизма, по който консумацията на сол води до поява на хипертония, съобщи Юрик алърт, цитирана от БТА.
Високото кръвно налягане е сред основните рискови фактори за сърдечнви болести и смърт от инсулт и инфаркт. За него допринася консумацията на сол. Колкото по-голямо е приетото от организма количество, толкова повече натриеви йони се натрупват в кръвната плазма и гръбначно-мозъчната течност. Това води до възбуждане на симпатичната нервна система, която регулира кръвообращението.
Установено бе, че натриевите канали - белтъчни структури в клетъчната мембрана, през които проникват натриеви йони, се формират в определени глиални клетки, сред които астроцити и ендимни клетки. Тези канали осигуряват връзка между нервната и кръвоносната система. Учените констатирали, че те са своеобразни мозъчни датчици, които проследяват увеличаването на концентрацията на натриеви йони в кръвта и гръбначно-мозъчната течност.
В експерименти с мутирали мишки, в чиито кръвоносни органи липсват натриеви канали, не се стигнало до активиране на симпатичните нерви при голяма консумация на сол. В глиалните клетки на гризачите били регистрирани редица биохимични реакции. Натриеви йони в извънклетъчна среда бурно прониквали през каналите в цитоплазмата и това довело до интензивно образуване на лактат. От клетките се отделяли лактат и водородни йони, които активирали неврони в продълговатия мозък, а това стимулирало симпатичните нерви.
Коментари