„Най-накрая бяха поети конкретни ангажименти от изпълнителната власт с конкретни срокове. Аз ще продължа да следя как се изпълняват тези ангажименти, ще следя и как парламента ще приеме двата закона – Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.“ Това каза омбудсманът Мая Манолова на брифинг в Министерството на труда и социалната политика (МТСП) минути след подписването на план за действие между изпълнителната власт в лицето на министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова, родителите на деца с увреждания и национално представителните организации на хората с увреждания, който трябва да гарантира, че реформата в социалната система за хората с увреждания наистина ще започне. Това съобщиха от пресцентъра на обществения защитник.

Манолова бе категорична, че ще продължи да следи до последния текст приемането на законите за хората в неравностойно положение, както и че няма да допусне те да бъдат осакатени. Тя препотвърди и позицията си, че ще стои докрай до майките от протестната мрежа „Системата ни убива!“.

„С тези първи стъпки, които са изключително важни, започва реформата в политиките за хората с увреждания“, обобщи омбудсманът.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков разясни, че планът за действие предвижда конкретни срокове за приемане на законодателството за хората с увреждания.

Той подчерта, че на 11 октомври т.г. проектът на Закон за хората с увреждания трябва да влезе за обсъждане в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, на 16 октомври той да бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество, на 17 октомври да влезе за одобрение в Министерски съвет, а на 19 октомври и в Народното събрание.

„Втората принципна позиция, около която се обединихме, е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се разгледат в пакет от Народното събрание”, допълни Петков.

Припомняме, че проектът на Закон за личната помощ, изготвен от омбудсмана Мая Манолова и протестиращите майки на деца с увреждания, бе депозиран в парламента още на 29 юни 2018 г.

Така има възможност двата закона да бъдат приети окончателно до средата на месец декември т.г. и да влязат в сила от началото на 2019-та.

„Следващият ангажимент на правителството е в Закона за държавния бюджет за следващата година да бъдат предвидени 150 000 млн. лв. допълнително от бюджета за политиките за хората с увреждания”, акцентира още министър Петков.

Финансовият министър Владислав Горанов подчерта, че между отделните страни в процеса е натрупано недоверие.

„Последните два дни водихме разговори с представители на хората с увреждания. Недоверието трябваше да бъде преодоляно и днешното разбиране дава първа отправна точка за структуриране на работата до края на тази година. Ние не се опитваме да избягаме от промените", заяви Горанов.

Вера Иванова беше категорична, че майките на деца с увреждания ще продължат с протестите и ще остават пред Народното събрание, докато законите за хората с увреждания не бъдат приети.