При нормално тегло телесните мазнини са 15% от състава на човешкия организъм. Напълнее ли човек, могат да стигнат и 50%.

Мазнините са органични съединения в тъканите на растенията, животните и човека. Това са сложни етери на глицерина и различни мастни киселини. Тези киселини биват наситени и ненаситени, като и двата вида носят различни ползи за организма. Едните се разграждат изцяло в него, другите - до 25-30%. Ако преобладават наситените, нивото на холестерола се вдига и има риск за сърцето.

Полиненаситените мастни киселини пък извеждат холестерола от тялото, като го превръщат в разтворими съединения. Освен това придават еластичност на съдовете и пазят от инфаркт. Биологично най-активните вещества са растителните масла. В състава им 50-80% са такива киселини.

Мазнините са налични във всички тъкани и органи. От тях тялото получава енергия, механична защита и топлоизолация. Те са и запас, резервоар за хранителни вещества в случай на глад. Всяка мазнина, която не се превръща в енергия от клетките, се отлага подкожно.

Мъжете трябва да поемат до 30 г мазнини на ден, жените - до 20 грама. Оптималният им баланс в храната е 70-80% животински и 20-30% растителни.

Мазнините са най-калоричната храна. 1 грам от тях дава на тялото 9 калории, а белтъчините и въглехидратите - по 4 калории. Ето защо най-здравословно е дневната дажба да се състои от 15% белтъчини, 25-30% мазнини и 55-60% въглехидрати.