Възпалението е увертюра към огромен брой болести. Според медици то е спусъкът за алергии, астма, артрити, фибрози, ГЕРБ, сърдечен удар и още десетки други. Ракът всъщност е постоянно възпаление, една така и незарастваща рана.

Справянето с възпаленията е ключът към дългия и щастлив живот в добро здраве. Ако искате да се борите с тях с природни средства, а не с медикаменти, просто се огледайте - около вас е пълно с противовъзпалителни храни. 10 от тях са полезни за всякакви състояние - от мускулна треска до рак. Те са:

1. Джинджифил

Съдържа веществото джинджерол, което лекува отекли стави, кръвоносни съдове и стомах и черва. Усилва имунната система и е лекарство дори за морска болест.

2. Канела

Много ефикасно сваля кръвната захар, убива микробите в тялото и подобрява мозъчните функции.

3. Череши и вишни

Богати на витамин С и други антиоксиданти, те доказано облекчават болките от жлъчни камъни и артрит и намаляват отоците по тялото.

4. Лук и чесън

Всички зеленчуци от семейство лукови са превъзходно средство срещу възпаления, а освен това свалят нивото на лошия холестерол. Най-силно антираково действие има чесънът.

5. Куркума

Този жълт корен съдържа куркумин, съставка, която прави чудеса срещу възпаленията. Куркумата действа и като обезболяващо.

6. Орехи

Най-добрият източник на растителни омега-3 мастни киселини. Съдържат ги и други ядки, но в орехите са най-много. Помагат за здраво сърце, за здрави стави, за добро кръвообращение и за остър ум.

7. Ананас

Хем е вкусен, хем е комай единственият източник на бромелаин - ензима, който лекува мускулни травми. Той премахва подутините и се включва във възстановяването на съединителната тъкан. Ананасът помага при храносмилането и облекчава болката при ревматизъм.

8. Моркови

Богати на витамин А, морковите съдържат и каротини. Те арестуват виновниците за възпаленията - свободните радикали в тялото. Точно същото правят и другите оранжеви храни - кайсии, тикви, чушки и др.

9. Ленено семе

Ако докторът ви предписва омега-3 мастни киселини, но не можете да се насилите да глътнете лъжичка рибено масло, има алтернатива - ленено масло. То е богато на омега-3 колкото и рибата.

10. Листни зеленчуци

Колкото са по-тъмни, толкова по-добре. Премахват възпаленията на мозъка, намаляват риска от рак и заздравяват сърцето.

Бонус: Червено вино

Съдържа същите флавоноиди като листните зеленчуци и черешите, но и ресвиратрол. Това е чудодейната съставка, заради която най-големите любители на виното - французите - толкова рядко страдат от сърдечни болести.