Лорета Клейбърн се родила полусляпа и до 4 г. не можела да говори и да ходи. От социалните служби препоръчали да бъде дадена в дом. Майка й отказала. Днес Лорета има 26 завършени маратона и черен колан по карате. Тя инвалид ли е?

Според в. "Ню Йорк таймс" е доста трудно да се отговори на този въпрос. Инвалидите са слепи, глухи или приковани в количка. А какви са хората с хронична болка в кръста? В САЩ за инвалидност се брои и астмата, а също и високото кръвно.

Измерването на болката и страданието е още по-трудна работа. Според Световната здравна организация над 1 милиард души по света имат някаква форма на инвалидност. Това ще рече всеки седми. А броят им расте. В САЩ водят на отчет инвалидите от 1830 г. насетне и в момента те са 57 милиона, т.е. всеки пети. По сметки на здравното им министерство обаче те са 62 милиона.

Самата дефиниция на инвалидността се променя с времето. Според Конвенцията на ООН за правата на хората в неравностойно положение инвалидността е "развиваща се концепция". В САЩ до 1968 г. "дефектните" и "имбесилите" са били изолирани от обществото и стерилизирани. Сега някои смятат аутизма за инвалидност. Други, сред които много аутисти, яростно отхвърлят този етикет.

От голямо значение е и държавата. В Замбия например за над 80% от инвалидите няма никакви грижи, помощни устройства и протези. Тоест, някой малък недъг в богата държава се приравнява към голямо осакатяване в бедна държава. Така става много трудно да се определи всеобщ праг за инвалидността, изискващ специално отношение.

Как например се решава кой да участва в параолимпиадите? В някои страни хората с увредено зрение имат статут на слепци. Но някои от тези слепци виждат достатъчно добре, за да вкарат гол в мач на параолимпийци, в който топките са със звънец във вътрешността си. Затова на такива мачове играчите носят превръзки на очите. Това обаче поражда съмнения дали и зрящи хора не участват в отбора.

Новите технологии решават доста проблеми на инвалидите, но пък пораждат други. В музея "Смитсониън" във Вашингтон най-голямата тълпа се трупа около Бионичния човек. Това е фигура, сглобена от последно поколение изкуствени части на тялото. С тях може да се подменят над 50% от цялото тяло. Ръцете и краката на Бионичния човек извършват същите движения като нормалните крайници. Ако се свържат с нервната система на човека, те се контролират от мозъка му точно както естествените крайници.

Но биониката е скъпа. Бионичното зрение например струва $ 150 000. Роботизираните ръце са от 20 000 до 120 000 долара едната.