Имунитетът е удивителната сила на организма ни да се освобождава от последствията на неблагоприятните фактори, които са причина за всевъзможни заболявания. Той ни защитава не само от бактериите и вирусите, но от измененията на клетъчно ниво, водещи до преждевременно остаряване и ракови заболявания.

Лекарите различават два вида имунитет. Клетъчният имунитет се състои от Т-клетки (принадлежат към групата на белите кръвни клетки). Именно той ни пази от вирусите и микробите, радиацията, стреса и алергичните реакции. Хормоналният имунитет включва кръвта, лимфата и системата на комплемента (допълва антителата, известна е като вродена имунна система). Тази част пречиства организма от шлаките, подхранва го с полезни вещества, снабдява го със „здрава”, чиста кръв. Тя отговаря и за образуването на антитела, към които се отнасят т.нар. В-клетки, образуващи се в костния мозък и стволовите клетки. Антителата са имуноглобулинови протеини. До този момент са открити следните имуноглобулини: IgM, IgG, IgA, IgD и IgE. От тях най-многобройни, най-универсални и добре изучени са класовете имуноглобулини А и G – те неутрализират 99% от инфекциозните възбудители и токсините, които попадат в организма ни.

От една страна, получаваме специфичен имунитет по наследствен път – чрез гените на родителите ни. От друга, сами си изработваме неспецифичен имунитет, тъй като вирусите постоянно мутират и тялото ни е принудено да се приспособява, за да се защити от новите вредители. И така, за да си създадем надежден имунитет, е нужно да доставим на организма си подходящ „строителен материал” под формата на храна. Според лекарите това е особено необходимо днес, когато колкото и да се стараем да живеем здравословно, трудно избягваме капаните на полуфабрикатите, генномодифицираните продукти, консервантите, оцветителите и всякакъв тип „Е”-та.

Признаци за отслабнала имунна система

Сред най-честите сигнали, че имунитетът не действа добре, са хроничната умора, сънливостта или обратно – безсънието, главоболието, болките в мускулите и ставите. Следващият етап са безкрайните болести – след като оздравеете, веднага „лепвате” нещо друго. Херпесът на устните означава, че нещо не е наред и е нужно да вземете спешни мерки. Последният стадий е цял набор от хронични болести и усложнения.

Целия текст четете тук