Без животински мазнини и „да” на растителните… Ще се изненадате, но в следващите редове ще разберете, че всички те са ни нужни!

Приятелят холестерол

Обичате мазничко и се притеснявате за високия си холестерол? Да започнем оттам, че трябва да му благодарите! Време е да развенчаем този мит. Високият холестерол не се получава от прекомерен прием на мазнини. Той е резултат от дехидратация. Преди да започнете да се питате какво става с вас, ето малко биохимични факти. Стресът води до дехидратация на клетките. Но тъй като тялото ни е създадено да ни пази колкото и да си вредим, при липса на вода в клетката нейната мембрана се запечатва с холестерол. Произведен от черния дроб, той не позволя загубата на ценни вещества. Така клетката се капсулира и спира да освобождава, но и да приема ценни вещества. Ето защо високият холестерол е само първи сигнал, че нещо не е наред. Той не означава непременно сърдечно-съдов проблем. Реално мембраната на клетката е свръхинтелигентен портиер, от който зависи жизнеността на целия организъм.

Затова е важно да поддържаме нейната пропускливост.  И не забравяйте да пиете много вода!

Наситените мастни киселини

Мазнините, състоящи се главно от наситени мастни киселини, запазват твърдостта си при стайна температура. Животинските мазнини и две растителни - кокосовото и палмовото масло, са високо наситени. Доскоро се смяташе, че са опасни. А те помагат за асимилирането на есенциалните мастни киселини, защитават черния дроб от последствията на алкохолната интоксикация; укрепват имунната система и участват в костния метаболизъм; притежават антимикробни свойства.

Целия текст четете тук