Намесени са страничните ефекти от адаптацията и биохимични промени

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за юли. Това изречение присъства често в прогнозата за времето през последните дни и звучи някак безобидно - нещо, което е ниско, няма начин да натежава в здравословно отношение. При повечето хора наистина е така.

За метеорологично чувствителните обаче това е предупреждение за поне два вида проблеми със здравето и напомняне да си носят лекарства.

Независимо един от друг научни екипи в САЩ, Япония, Великобритания, Хърватия и др. установяват, че понижаването на атмосферно налягане може да създава проблем при болни хора, но и при гранични състояния и здрави хора.

Най-чести са оплакванията от скованост и дискомфорт в ставите, главоболие и мигрена, за която японското проучване установява и приблизителния ръст - кризите се увеличават с 20%.

Експертите предлагат две обяснения. Първото: виновно за болките в главата е преодоляването на разликата в налягането на заобикалящата атмосфера и в 4-те синуса и динамиката на кръвното налягане. Особено неприятни може да са симптомите при хрема и запушен нос, когато кухините са пълни и изравняването на налягането е затруднено.

Второто обяснение е, че се разширяват мозъчните кръвоносни съдове и стартират специфични биохимични промени, които предизвикват пристъп на мигрена. Болките в ставите също се обясняват с адаптационни механизми за изравняване на налягането върху тялото и в кухините и течностите вътре в него.