Не можете да заспите? Будувате по цели нощи, броите овце и нищо не помага. Оказва се, че безсънието (инсомния) е масово, дори се говори за епидемия. Освен това е и много сериозно, защото на него се дължат хиляди катастрофи по пътищата.

Не е виновна обаче нито изядената храна, нито изпитото кафе, нито възглавницата. Има нещо в гените ви, което пречи да спите нощем.

Благодарение на плодовите мушици бе установено, че мутация в гена на биологичния часовник влияе зле на заспиването. Учени от университета "Джонс Хопкинс" в Балтимор изследвали колонии мушици с различни генни мутации и открили, че една от тях - нарекли я "мутация на ококорването" - пречи на мушиците да спят нощем.

И понеже този ген го имат и хората, учените потърсили мутацията му и при бозайниците. Открили я във всички животни, както и в човека.

Въпросният ген регулира синтеза на белтъка ГАБА в тялото. Този белтък е сигналът за мозъка да се изключи за през нощта и така започва сънят. При мутация на гена сигналът на ГАБА остава неразбран от мозъка и човек се върти в леглото цяла нощ.

ГАБА е първият открит белтък от арсенала на биологичния часовник.