В света първи е иранският Забол

Замърсяването на въздуха в градовете е по-голяма глобална заплаха от епидемиите от болести като ебола и СПИН, обяви Световната здравна организация (СЗО). Според неин доклад всяко четвърто умряло дете по света е жертва на мръсен въздух и мръсна вода.

Препоръката на СЗО е градовете да се стремят към годишна норма от фини прахови частици от максимум 10 микрограма на кубически метър въздух. През 2013 г. Лондон например е отчел 15 мг/куб.м фини прахови частици, докато Пекин е бил с 85,2 мг/куб. м. През 2017 г. обаче се оказа, че макар и за кратък период фините прахови частици в Лондон са били повече, отколкото в Пекин, и че постоянно са били над британската норма. Градската управа реагира на това с решение да забрани движението на дизелови и бензинови автомобили в Лондон от 2040 г. насетне.

Лондон обаче е на 1389-о място, т.е. някъде по средата на списъка от 3000 града, в които СЗО следи за чистотата на въздуха на годишна база. При това британската столица не е най-мръсният британски град. Изпреварват го Глазгоу и още 4 населени места.

Градът с най-мръсен въздух в света според СЗО е Забол в Иран. Там фините прахови частици са били средно 217 мг/куб.м - над 20 пъти повече от препоръчаното ниво. Следват два града в Индия - Гвалор и Алахабад, а първият град извън Азия в списъка е на осмо място по замърсяване в света - Баменда в Камерун.

В Европа най-мръсен е въздухът в македонския град Тетово, който е 60-и в списъка на СЗО. Следва Тузла в Босна и Херцеговина.

В първата стотица на на-мръсните места за живеене са 34 града в Индия, като Делхи е 11-и, и 30 в Китай, като Пекин е на 56-о място. Останалите са в Пакистан, Бангладеш, Мианмар, Иран и арабския свят.

От данните на СЗО става ясно, че най-много замърсени градове има в Азия. Само 4 от общо 632 града в Азия са били в рамките на нормата от 10 мг/куб.м. Това значи, че 99,4% от азиатските градове я превишават. Африканските градове също са над нея, а най-чист е въздухът в Океания.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти


ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*