Всяка жена дава мило и драго да узнае как целулитът може да бъде победен. Си Ен Ен съобщи, че "над 90% от жените по света се сдобиват с целулит в някой етап от живота си”.

Но в борбата с целулита е добре да се знае срещу какво се изправя човек. Това е структурно изменение на подкожните мастни клетки, което влошава движението на лимфата и на кръвта. Така се пречи на клетките да се хранят. Кожата става грапава като кора на портокал, защото целулитните бучки в нея са с различен размер и плътност. Колкото по-отдавна има целулит, толкова по-сериозни са дегенеративните промени в кожата.

Кремове и лосиони колкото щеш и всичките с претенцията да са 100-процентово ефикасни срещу целулита. Повечето обаче са напълно безполезни, а останалите помагат само донякъде. Причината е, че с мазило проблемът се атакува само отвън, докато истинското лечение би трябвало да започне вътре в тялото.

Смята се, че целулитът се появява в резултат на нарушен баланс между съединителната тъкан и подкожните мазнини в тялото. Много се спори обаче за причината този баланс да се наруши. Според едни виновни са хормоните, според други - храненето. Влияят също наследствеността и начинът на живот, но това влияние не е определящо.

Три минирала помагат човек да се избави от целулита отвътре и трябва да се набавят чрез храната. Те са:

Фосфор

Той участва в заздравяването на увредените тъкани и клетки. Освен това помага на тялото да усвоява въглехидратите и мазнините и да ги изгаря, за да ги превърне в енергия. Най-богатите на фосфор храни са сьомга, свинско и телешко месо, ядки, тиквени семки.

Селен

Той е антиоксидант и помага на тялото да се очиства от вредни вещества. Най-силен е неговият подмладяващ ефект върху кожата. Селенът стимулира щитовидната жлеза и по този начин ускорява обмяната. Пилешко, телешко, свинско месо, орехи, морски храни и пълнозърнест хляб са превъзходни доставчици на селен.

Цинк

Също като фосфора и цинкът е жизненоважен за обновяването на тъканите. Също като селена и той е антиоксидант и ускорява обмяната. Така помага на тялото да регулира кръвната захар и да изгаря мазнини. Недостигът на цинк прекратява синтеза на колаген в кожата, който я прави еластична и здрава. Богати на цинк са морските храни, спанакът, пшеницата, агнешкото и телешкото месо, тиквените семки и ядките кашу.

4 маски за кожата

Изглаждането на кожата става с маски, които стимулират кръвообращението, извеждат излишните течности от подкожната тъкан и намаляват обема на мастните клетки в нея.

Преди да ги нанесете, почистете кожата със скраб, за да се абсорбират по-добре съставките. Най-добре е да използвате морска сол и мляно кафе, които имат и загряващ ефект. След нанасяне на маската увийте участъка с фолио в 5-6 слоя. Това ще засили ефекта. След 30-60 минути измийте първо с гореща, после с хладка вода. Най-добре е да оставите мястото да изсъхне. Маските са най-ефективни, когато се правят 2-3 пъти в седмицата. Общият курс е от 15 процедури.

Маската с кафе е най-популярна. То тонизира кожата и извлича течности от нея. Нужни са 50 грама мляно кафе. Залейте го с малко гореща вода, добавете няколко капки лимонено масло, разбъркайте. Нанесете маската още топла.

Смес от червен пипер и мед  също засилва кръвообращението, изравнява и подхранва кожата. Загрейте 50 г мед на водна баня до 40 градуса. Добавете 1 с.л. настойка от червен пипер. Най-добре лют, но не и при чувствителна кожа.

Горчицата действа като пипера. Загрейте 50 мл зехтин, добавете 2 с.л. горчица на прах и 3-4 капки масло от лимон или портокал. Нанесете маската още топла.

Глината е универсален почистващ продукт. Изключително ефективна е за изсмукване на токсини и излишни течности. Към един пакет (25 г) сипете гореща вода до получаване на гъста каша. Добавете няколко капки масло от цитруси и нанесете.